JavaScript is required for this website to work.
post

6 september. Net binnen: Nederlands eindelijk verplicht in Vlaamse bedrijven

VandaagLuc Pauwels6/9/2022Leestijd 4 minuten

foto ©

En verder: een driepartijenmeeting, Hendrik Verwoerd en het begin van de blanke kolonisatie van Amerika…

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

2007   Overlijden in Modena van de Italiaanse tenor Luciano Pavarotti (1935-2007), de corpulente ‘zanger met de zakdoek’. Combineerde klassiek en pop, zong zowel klassieke Italiaanse opera’s (zoals Rigoletto) als duetten met popzangers. Trad op als The Three Tenors met José Carreras en Placido Domingo.

Luciano Paverotti (193500-2007)

1998   Sterfdag Japanse filmregisseur Akira Koerosawa (1910-1998). Bijnaam: ‘de Keizer van de Japanse film’, bekend van o.m. The seven samurai, Kagemusha en Rashomon.

1995   Ondanks internationale protesten begint Frankrijk op het atol-eiland Mururoa met een reeks atoombomtesten.

1991   Leningrad herneemt na een referendum zijn oude naam en heet weer Sint-Petersburg.

1991   De Sovjet-Unie erkent de onafhankelijkheid van de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen.

1989   Grote opwinding in Parijs: door een computerfout krijgen 41.000 mensen per abuis een brief van de Franse justitie waarin ze worden aangeklaagd wegens moord, afpersing en prostitutie. Het hadden verkeersboetes moeten zijn.

Nina Persson (° 1974)

1974   Geboorte in Örebro van de Zweedse zangeres en liedschrijfster Nina Persson. Met haar groep The Cardigans zong ze o.m. My favorite game, Lovefool, Carnival, Erase-rewind, Burning down the house (met Tom Jones).

1973   In het Belgisch staatsblad verschijnt het ‘Septemberdecreet’, de naam die de Franstaligen geven aan het op 19 juli 1973 goedgekeurde decreet van de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap.

Bedrijven met een exploitatiezetel in het homogeen Nederlandse taalgebied moeten vanaf dan voor alle sociale betrekkingen tussen werkgevers en werknemers uitsluitend het Nederlands gebruiken. Die regel geldt eveneens voor akten en een aantal documenten van de ondernemingen.

Dat wil zeggen dat de rechter stukken of handelingen die in een verkeerde taal zijn opgesteld ambtshalve nietig moet verklaren. Ze worden geacht nooit te hebben bestaan en de rechter mag er geen rekening mee houden. De rechter moet ambtshalve de vervanging van de betrokken stukken door Nederlandse documenten bevelen.

Dolores O’Riordan (1971-2018)

1971   Geboorte in Ballybricken (Limerick) van de Ierse zangeres, liedschrijfster en gitariste Dolores O’Riordan. Gedurende 25 jaar was ze de hoofdzangeres van de band The Cranberries. Bekend gebleven zijn haar nummers Linger, Just my imagination, Ode to my family, Zombie, Salvation, Ordinary day, When we were young, Black widow, enz. In 2018 overlijdt ze in bad van een Londens hotel op 46-jarige leeftijd. Ze laat drie kinderen na.

1966   De in Amsterdam geboren premier van Zuid-Afrika, Hendrik Verwoerd, wordt tijdens een parlementszitting doodgestoken door Dimitri Tsafendas, een ambtenaar van Mozambikaanse afkomst. Hij steekt hem viermaal met een dolk in de borststreek. Het motief voor de moord werd nooit achterhaald. Tsafendas zit in de gevangenis tot zijn dood in 1999.

1954   De socialistische Antwerpse burgemeester Lode Craeybeckx, de CVP-senator P.W.  Segers en de liberale volksvertegenwoordiger Frans Grootjans treden op als sprekers op een driepartijenmeeting in de Antwerpse Handelsbeurs. Deze meeting was georganiseerd naar aanleiding van de bekendmaking door de regering-Van Acker van de resultaten van de gemanipuleerde talentelling in 1947.

1944   De Oost-Friese haven Emden wordt zwaar gebombardeerd door 800 Amerikaanse vliegtuigen. Zowat 80 % van de stad wordt verwoest, waaronder de historische binnenstad, en 370 burgers laten hierbij het leven.

Jacky Trent (1940-2015)

1940   Geboorte in Newcastle-under-Lyne (Staffordshire) van de Engelse zangeres en liedschrijfster Jackie Trent, geboren Yvonne Burgess. Ze was van 1967 tot 2002 getrouwd met popcomponist Tony Hatch en schreef met hem talloze hit songs. Ze zong The two of us, Where are you now, schreef de titelsong van de Australische soap Neighbours en speelde en zong in theatermusicals als High society en Nell. Ze overleed in 2015.

1914   Begin van de Slag bij de Marne, tussen Reims en Parijs. Het oprukkende Duitse leger wordt na enkele dagen geblokkeerd door de verdedigende Franse en Britse legers. Op het westelijk front graven de geallieerden vervolgens een gigantisch stelsel van loopgraven. Bij de slag waren zo’n 2,5 miljoen militairen betrokken, ruim een half miljoen sneuvelde.

Standbeeld van Hendrik Conscience in Antwerpen

1889   In Antwerpen vliegt nabij de huidige Royerssluis de kruitfabriek van Joseph Corvilain in de lucht. De enorme knal was te horen tot in Lier en zelfs tot ver in Oost-Vlaanderen en Zeeland. Met 95 doden is dit de grootste ramp ooit die Antwerpen in vredestijd trof.

1883   In Antwerpen wordt een standbeeld opgericht voor Hendrik Conscience (1812-1883). Hij overlijdt vier dagen later. Het Jezuïetenplein, waar het beeld staat, heet sindsdien het Hendrik Conscienceplein.

1836   Op aandrang van de pas opgerichte Maetschappy tot bevordering der Nederduitsche Tael- en Letterkunde, die overwegend bestaat uit voorstanders van een nauwe taaleenheid met Noord-Nederland, schrijft de regering een prijsvraag uit voor ‘eene beoordeelende verhandeling over de geschilpunten ten aenzien der spelling en woordverbuiging der Nederduitsche tael, met aenwijzing der middelen (…) tot eenparigheid’.

De zogenaamde Taelcommissie, bestaande uit Jan F. Willems (voorzitter), Jan H. Bormans (secretaris) en Jan-Baptist David, Leo d’Hulster, Karel L. Ledeganck, J.J. de Smet en Jan F. Verspreeuwen keurt op 18 augustus 1839 acht taal- en spelregels goed die nagenoeg volledig met het Noord-Nederlandse taalgebruik overeenstemmen.

Op 6 september worden de acht regels door de Moniteur Belge bekendgemaakt. Daarop publiceert het commissielid Leo d’Hulster een Woordenlyst voor spelling en uitspraek volgens de aengenomene spelling..

1673   Stadhouder Willem III van Oranje herovert de aloude vestingstad Naarden op de Fransen.

1620   Het zeilschip Mayflower verlaat de Engelse havenstad Plymouth met 102 kolonisten (‘Pilgrim Fathers’) aan boord. Na een zeereis van 65 dagen landen ze in Provincetown, gelegen op het uiterste puntje van het schiereiland Cape Cod in Massachusetts. In de Amerikaanse geschiedenis wordt dit gezien als het begin van de blanke kolonisatie van de latere Verenigde Staten, wat niet helemaal klopt, want er waren voordien al enkele permanente nederzettingen van Europeanen.

De Pilgrim Fathers waren calvinistische puriteinen die voor hun vertrek elf jaar in Leiden hadden gewoond. Daardoor bevonden zich aan boord van de Mayflower Engelse en Nederlandse kolonisten.

Het eerste Thanksgiving feest dat in 1621 werd gehouden. Schilderij van Jean Leon Gerome Ferris

Ongeveer de helft van de 102 kolonisten overleeft de eerste winter in Provincetown niet. Doordat Wampanoah-indianen hen leerden maïs te verbouwen en ook jagen en vissen, worden de levensomstandigheden draagbaar. In Amerika herinnert de jaarlijkse Thanksgiving Day hier nog aan. Dit feest wordt al sinds 1621 gevierd toen de kolonisten en de indianen gemeenschappelijk een oogstfeest vierden.

1572   De stad Dendermonde wordt bevrijd door de troepen van Willem van Oranje, onder de leiding van jonkheer Arend van Dorp.

1522   Voor het eerst zeilt een schip om de wereld. De Victoria, het enige overgebleven schip van de expeditie van Ferdinand Magellaan, komt met 18 man weer in het Spaanse Sevilla aan.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties