Advent met Bijbels inzicht
foto © NBG
Misschien hebt u het nog niet gemerkt, maar de Advent is aan de tweede zondag toe. Hebt u nog tijd voor een Bijbeltekstje per dag?
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementHet is weer zover, het is weer Advent. Nog 14 dagen en dan is het Kerstmis. Als bij u de adventskrans een plaats kreeg, dan is het tijd om de tweede kaars aan te steken vandaag. Maatschappelijke impact heeft dat niet de Advent. Tenzij u een minister zag die ergens een christelijke gemeenschap bezocht om een adventskaars aan te steken? Ze hebben het helaas te druk met het opfleuren van winterkoopavonden of kerstmarkten met hun aanwezigheid. Enfin, opletten dat we in de most wonderfull time of the year niet te verzuurd geraken.
Samen tegen armoede
De Advent is voor christenen, en daar ben ik er een van, nog iets anders dan de afteltijd voor de cadeautjesjacht. Het is een mooie tijd, een tijd van verwachting om een en ander te overwegen. In Vlaanderen staat dat traditioneel in het teken van armoede in eigen omgeving. Welzijnszorg, een ngo die zich armoede bij ons aantrekt, zorgt elk jaar voor een adventskalender met bezinnende teksten en getuigenissen over armoede. Dit jaar onder de slogan ‘Samen tegen armoede’.
Enig activisme is niet vreemd aan Welzijnszorg in de Advent. Dat mag ook voor christenen. Zo is er een grote kans dat u een actie Soep op de Stoep kan meepikken in uw parochie, of door een christelijk geïnspireerde vereniging in uw buurt. Het hoeft niet altijd de door de media gehypete Warmste Week te zijn, hoe mooi dat initiatief ook is.
Bijbelse Advent
Maar er is meer. In Nederland verdeelt het NBG, Nationaal Bijbel Genootschap kleine (gratis) boekjes Advent; NBG Leesrooster. Op zondag krijgt de lezer een evangelietekst uit Lucas, niet toevallig uit het kerstverhaal. Op andere dagen krijgt de lezer telkens een stukje uit het Oude Testament.
We haalden het vorig jaar aan in de bespreking van Ludo Abichts De Bijbel; Een vrij zinnige lezing, een sleutel om bijbelteksten beter te begrijpen is oog hebben voor hun interne verwijzingen. In het verhaal van Lucas klinken verhalen door. Die doorklinkende verhalen worden door het NBG bovengehaald, voorzien van een beetje context, een beetje uitleg. Heel laagdrempelig haalt het de lezer binnen in de rijkdom van de bijbelse verhalen. Niet toevallig wil het de lezer aanzetten om meer te ontdekken. Onderaan de pagina staat een vraag om zelf te overwegen. Heel eenvoudig allemaal.
Online
De gratis boekjes zijn verdeeld, maar niet getreurd als dit ook wat voor u lijkt. Er is een online versie van het Bijbelleesrooster voor de Advent. Dan krijgt u elke dag een e-mailtje met uw leesvoer van de dag. In het boekje zijn de bijbelteksten uit de Bijbel in Gewone Taal. Wel eerst even inloggen, e-mail opgeven, maar geen nood, dan blijft u op de hoogte.
Wie kiest voor de online versie van het Bijbelleesrooster kan kiezen uit zeven verschillende Bijbelvertalingen in het Nederlands: Nieuwe Bijbelvertaling, Bijbel in Gewone Taal, Groot Nieuws Bijbel, Nije Fryske Bibeloersetting, Statenvertaling (editie 1977) en de NBG-vertaling uit 1951. Ik moet toegeven dat ik spontaan zin kreeg om me op alle zeven in te schrijven … Dat vergelijken van vertaling is altijd bijzonder interessant. Maar ook hier stonden tussen droom en daad praktische bezwaren in de weg.
Een fijn initiatief, u hoeft niet gelovig te zijn om het te lezen, het is een brok cultureel erfgoed waar te veel mensen helaas te weinig over weten. Misschien iets om deze Advent eens aan te werken… Advent is dromen.
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Sub-Sahara-Afrika is het nieuwe Irak. Het centrum van islamitisch extremisme is verschoven van het Midden-Oosten naar Afrika.
De laatste Amerikapodcast voor de presidentsverkiezingen: over een eekhoorn, vuilnis en slechte grappen.