Coronamaatregelen: de morele kwestie
Bij een lockdown kiest de regering voor de burger wat prioritair is. Dan mag die keuze best wel eens tegen het licht worden gehouden.
Bij een lockdown kiest de regering voor de burger wat prioritair is. Dan mag die keuze best wel eens tegen het licht worden gehouden.
Die brave groene jongen zei dat hij in de examentijd zat, en zijn dossiers niet bekeken had. Hopelijk vergaat het hem beter bij zijn examens
Rustieke taferelen, en liever Bach dan Weill. Maar welk adjectief zou Benno Barnard deze keer weer hebben gekozen voor journalisten?
Kun je het iemand verwijten dat hij geen manieren heeft? In Frankrijk vinden ze van wel.
Subsidies geven met een positieve symboolwaarde kunnen averechts uitpakken. Een reden om ze zorgvuldig uit te kiezen.
Soms vertellen laconieke uitspraken, gebracht langs de neus weg, veel meer over de realiteit dan hele alinea’s vol met uitweidingen.
Doen goede manieren ertoe of behoren ze tot het verwenste verleden? In elk geval helpen ze om een praatje te slaan, net als hondjes dat doen
Bij de schrapping van Mohammeds naam in een nieuwe Dante-vertaling verandert Reynebeau van boze commentator in neutraal berichtgever.
In haar eenvoud denkt een vertaalster dat ze ‘jongeren’ kan aanzetten tot het lezen van een christelijk geschrift als de Divina Commedia…
Het mediagedoe begint de mensen de strot uit te komen. Niet alleen jonge maar ook oude mensen. Een getuigenis.
Een mens krijgt de indruk dat Abba destijds minder sentimenteel was dan Meghan nu. Mamma mia! En is 1984 een goedgeschreven boek?
Je hoort vaak dat het Frans in Vlaanderen achteruitgaat, maar dat doet het blijkbaar ook in Frankrijk en Wallonië. Bah, al dat Engels!
Waarom ergeren we ons aan kwesties als Pippi Langkous, de blasfemist Gerard Reve of de stereotypering van de vrouw in Woody Allen-film?
Hoe een Franse presentatrice aan een panellid zegt dat wat hij vertelt haar niet bevalt, daaruit kunnen velen nog iets leren..
Dekolonisering van het denken is wellicht belangrijk voor Afrika, maar in het Westen is het een speeltje van culturele bobo’s.
Eerlijk is het niet, maar Benno Barnard heeft wel al een vaccinatie gekregen. Tja, hij woont ook in Albion…
Gentenaars denken nu vaak dat hun stadsbestuurders getikt zijn. Dat is niet zo, ze zijn wel ‘woke’, of in bokserstermen: ‘ze stoan zochte’
Het ene alarmisme is politiek correct en het andere is het minder. Tussen verschillende soorten alarmisme zijn verschillen en gelijkenissen.
We gaan even terug naar de zeventiende eeuw. Toen waren de theaters nog overal open!
De architecten die in Gent hun gang willen gaan, zijn toneelregisseurs die de oude tekst van de stad ‘niet meer van deze tijd’ vinden.
Boudry’s en De Ceulaers ‘Eerste hulp bij pandemie’ is een eenzijdige verzameling argumenten pro een strenger coronabeleid.
Over een fascinerend boek, uit de tijd dat jeugdliteratuur nog niet door halve garen werd doorgelicht.
Dat seksuele intimidatie door mensen in een machtspositie zo actueel is wijst erop dat omvang ervan áf- en de gevoeligheid ervoor toeneemt.
Kijk, dan wordt een debat plots interessant en kijk je uit naar een volgende confrontatie.
Door aanwezigheid van een ruime moslimgroep verhuisde het debat over de verlichting van de academische wereld naar de politieke actualiteit.
Mogen schrijvers op herrijzenis hopen? In Italië wel, maar in Massachusetts mag niet eens Homerus in leven blijven. Leve de vooruitgang!
Facebook herschrijft het algoritme waarmee haatboodschappen worden opgespoord. Anti-blanke commentaren worden voortaan minder gemakkelijker geblokkeerd.
‘Woorden zijn geen oorden’ zullen managers zeggen (als ze die uitdrukking kennen), maar woorden doen er wel degelijk toe.
Waren de bezetters van het Capitool conservatieven? En prediken moslims het evangelie? Ja, lees je in de krant, maar daar lees je zo veel…
In dit soort aangelegenheden moet de regering haar volle verantwoordelijkheid nemen, en zelfs ingrijpen in het mechanisme van de vrije markt