JavaScript is required for this website to work.

De koning buitenspel

Herre Daelemans28/7/2023Leestijd 1 minuut

Kijk in dit boek achter de schermen van de mini-koningskwestie, waarbij Koning Boudewijn in de onmogelijkheid om te regeren wordt gesteld.

Koning Boudewijn schreef op 30 maart 1990 een brief naar eerste minister Wilfried Martens. Daarin deelt hij hem mee dat hij door gewetensbezwaren de nieuwe abortuswet niet kan ondertekenen. De premier en de vicepremiers zoeken dag en nacht naar een oplossing en stellen uiteindelijk voor om de Koning ‘in de onmogelijkheid om te regeren’ te verklaren, zodat de ministers in zijn plaats de wet kunnen bekrachtigen. En zo gebeurde. Er ging een schokgolf door het land, want België zat 36 uur zonder koning.

In het boek Land zonder koning vertellen de auteurs wat er zich tijdens de mini-Koningskwestie precies heeft afgespeeld en hoe een opmerkelijke constitutionele oplossing werd bedacht om de abortuswet goed te kunnen keuren. Auteur en professor-emeritus Jan Velaers ontrafelt deze vreemde episode uit de politieke geschiedenis.

Co-auteur André Alen was de toenmalige secretaris van de ministerraad. In die functie werkte Alen deze grondwettelijke oplossing uit en kijkt hij in een unieke, persoonlijke getuigenis terug op de feiten.

Politieke thriller

Onze medewerker Christian Laporte noemt Land zonder koning in zijn recensie elders op Doorbraak ‘een prachtige politieke thriller. De lezer krijgt een nauwkeurige blik op belangrijke, politieke gebeurtenissen uit het verleden en waant zich haast in de Wetstraat. Het boek bevat nooit eerder gegeven details, waaronder het enthousiasme bij sommige ministers wanneer er door Boudewijn werd gesproken over ‘de onmogelijkheid om te regeren’.

Zo kon koning Boudewijn zich aan zijn plicht als staatshoofd onttrekken en kon een fundamentele politieke en maatschappelijke crisis vermeden worden.

Land zonder koning is als historische terugblik ons boek van de week en verkrijgbaar in onze webwinkel.

Bestel hier uw exemplaar

Opgeleid in de beste tradities van de Frankfurter Schule en aanverwanten, voorbestemd voor een journalistieke boerenstiel. Eieren voor zijn geld, echter.

Commentaren en reacties