JavaScript is required for this website to work.

Pracht en praal in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

Herre Daelemans25/8/2023Leestijd 2 minuten

Een politieke en maatschappelijke dimensie die tot nu toe over het hoofd is gezien

Willem van Oranje-Nassau wordt op donderdag 21 september 1815 in Brussel ingehuldigd als koning Willem I van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

De historicus Joost Welten beschrijft die evolutie in een hoogst boeiend en prachtig uitgegeven boek: Dansen rond de troon van Willem I. Vier jaar lang zocht Welten naar vergeten brieven en dagboeken. Zijn vondsten bieden een intieme inkijk in het hofleven rond Willem I en tonen tegelijk de verstrengeling van dat hofleven met landsbestuur en politiek.

Koningschap

Het koningschap van Willem I, stelt Welten, heeft een politieke en maatschappelijke dimensie die tot nu toe over het hoofd is gezien. De hoven – Brussel en Den Haag – hadden een schittering die we ons nu nog nauwelijks kunnen voorstellen.
Zowel letterlijk als figuurlijk danst men rond de koning. Mannen die vaart willen brengen in hun ambtelijke of militaire carrière, ondernemers op zoek naar kredieten, kunstenaars die een mecenas nodig hebben, mensen die geen rust kennen zonder ereteken op de borst; ze schakelen allemaal hun netwerk in om het oor van de koning te krijgen en hun wensen te verzilveren. Als makelaars op het pad naar succes spelen vrouwen een belangrijke rol, lees je op de achterflap van het boek.

Achter de troon van Willem I staan drie vrouwen die bij ons, in het zuiden, nauwelijks bekend zijn. We hebben het over prinses Louise van Oranje-Nassau (1770-1819), de zus van Willem I, hun moeder prinses Wilhelmina van Pruisen (1751-1821) en die andere Wilhelmina van Pruisen (1774-1837) ofte Mimi, de echtgenote van koning Willem I. Al in het voorjaar van 1815, wanneer een oorlog met Napoleon dreigt, maakt moeder Wilhelmina duidelijk dat zij er ook nu niet voor terugschrikt om een politieke rol op zich te nemen.

Dit boek is een uitblinker door zijn schat aan ongepubliceerde informatie en zijn overvloed aan kleurenillustraties, schrijft onze recensent Luc Pauwels elders op Doorbraak.

We bieden het u in onze webwinkel graag aan als ons boek van der week, tijdelijk tegen een voordeelprijs én gratis verzending!

Bestel hier uw exemplaar.

Opgeleid in de beste tradities van de Frankfurter Schule en aanverwanten, voorbestemd voor een journalistieke boerenstiel. Eieren voor zijn geld, echter.

Commentaren en reacties