JavaScript is required for this website to work.

De veranderende kracht van ideeën

Boekenteam7/8/2021Leestijd 2 minuten

foto © Pixabay.com

Hoe de wereld veranderde: Over de renaissance, de boekdrukkunst en de veranderende kracht van ideeën.

Alle wijsheid van de wereld vind je in de boekwinkel van Vespasiano da Bisticci in Firenze. Halverwege de vijftiende eeuw was dat de heersende opvatting. De belangrijkste werken uit de klassieke oudheid waren er verkrijgbaar, de prachtigste manuscripten werden er geproduceerd.
De winkel trok dan ook de grootste denkers van de stad aan.

Dan bemachtigt een nonnenklooster aan de andere kant van de stad een drukpers: binnen de kortste keren drukken zij boeken en pamfletten. Een stroom aan politieke en religieuze ideeën komt op gang.
In de duizend jaar tussen de ondergang van het Romeinse Rijk en het jaar 1500 werden er 10,8 miljoen manuscripten vervaardigd. Bijna de helft daarvan in de vijftiende eeuw. Tussen 1454 en 1500 echter verschenen in Europa op amper 50 jaar tijd 12,5 miljoen gedrukte exemplaren: een tsunami aan boeken.

De veranderende Kracht van ideeën

De loop van de geschiedenis zou meteen veranderen. De drukpers werd de voedingsbodem voor andere radicale gedachten en effende het pad voor de renaissance, de reformatie, de verlichting … voor de wereld zoals we die nu kennen. Auteur Ross King – bekend van zijn werk over Leonardo da Vinci en Claude Monet – brengt dit verhaal in het boeiende boek De boekhandelaar van Florence. Over de renaissance, de boekdrukkunst en de veranderende kracht van ideeën.

Intrigerende personages, gruwelijke oorlogen, moord en doodslag, wetenschappelijke conflicten, stammenstrijd om religieuze kwesties: u vindt het er allemaal in. Met Vespasiano, zoals auteur King hem steeds noemt, loopt u er zo doorheen.

Standbeeld in promotie

Wie dit boek leest, merkt hoe Vespasiano da Bisticci zich als een duveltje in wijwater weerde maar de ‘moderniteit’ niet kon verhinderen. In 1480 stopte hij met zijn boekhandel. Het grootste deel van zijn leven, schrijft King, had ‘Vespasiano zich gewijd aan het verspreiden van de wijsheid van de antieke letteren met hun aanwijzingen hoe mensen zich een goed burger konden tonen en een betere samenleving konden opbouwen. (…)’ Maar eind 1470 leek hij alle vertrouwen te zijn verloren. Neen, de klassieken konden de wereld niet (meer) verlichten. Alles leek voor niks geweest.

De lezers van dit boek denken daar ongetwijfeld anders over. ‘Vespasiano verdient een standbeeld’, zoals NRC recensent Bart Funnekotter zegt. ‘Dit boek is dat geworden.’

De boekhandelaar van Florence vindt u in onze online boekhandel (samen met meer dan 88000 andere titels)

Bestel hier uw exemplaar.

 

 

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties