We zijn de weg kwijt
Andreas Kinneging.
foto © Universiteit Leiden
Het haast verafgoden van de ideeën van vrijheid en gelijkheid uit de Verlichting en Romantiek, is onrealistisch.
Hercules op de tweesprong: welke weg zal hij kiezen, die van de deugd of die van de ondeugd. Het blijft een actueel beeld van de mens. Want we zijn de weg kwijt, als nooit tevoren. De geesten zijn verward, de zielen onrustig en de levens ongelukkig, aldus de flaptekst van dit boeiend boek.
Andreas Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden, analyseert messcherp de ontreddering en de oorzaken. Hij komt dan onvermijdelijk bij het onrealistisch denken aan de Verlichting en de Romantiek: het dwepen met en het aanbidden van de illusie van vrijheid en gelijkheid.
Cultuurgoed
In zijn recensie elders op Doorbraak schrijft Paul Cliteur dat allerlei antieke wijsheden en inzichten die we geneigd zijn af te doen als ‘verouderd’, door Kinneging precies naar voren gehaald worden als cultuurgoed dat het verdient te worden heroverwogen, ten dele ook te worden hernomen. De moderniteit heeft immers een aantal blinde vlekken die maken dat optimistisch vooruitgangsgeloof onverantwoord is.
Wie onze hedendaagse politici van WEF-vergadering naar Bilderberg-conferentie ziet reizen, ziet een cultuur in verval: een globalistische elite zonder intellectuele bagage, schrijft Cliteur. De schade die aan ons staatsbestel wordt toegebracht door gebrek aan staatsrechtelijke, politiek-filosofische en rechtsfilosofische vorming is gigantisch.
Het is de grote verdienste van Kinneging dat hij aan enkelen onder ons de weg heeft gewezen naar een rijke traditie van premodern gedachtegoed, waarbij we inspiratie kunnen opdoen voor het beteugelen van de crisis van onze tijd. Want de enige weg vooruit is de weg terug, Terug naar de grote Europese Traditie.
Hercules op de tweesprong is verkrijgbaar in onze webwinkel.
Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!
Hoe het Shellconcern de afgelopen 130 jaar als een kameleon door de veranderende geopolitieke en maatschappelijke werkelijkheid bewoog.