JavaScript is required for this website to work.

Het moeilijk lief dat Antwerpen is

Boekenteam9/6/2023Leestijd 1 minuut

foto © Doorbraak

Onlangs verscheen ‘Het verhaal van Antwerpen’, geschreven door niemand minder dan Bart De Wever (N-VA),

Na de succesvolle tv-serie ‘Het verhaal van Vlaanderen’, verscheen onlangs Het verhaal van Antwerpen, geschreven door niemand minder dan Bart De Wever (N-VA), die deze keer eerder historicus dan politicus is.

Antwerpen is met ruim 530.000 inwoners de grootste stad van België. Met het uitgestrekte havengebied rond de Schelde heeft Antwerpen na Rotterdam de grootste haven van Europa: vooral de daar gelegen petrochemische bedrijven vormen de belangrijkste economische activiteiten.

Koekenstad

Antwerpen, de koekenstad, is natuurlijk meer dan dat. In 33 verhalen brengt De Wever de stad tot leven: kleine anekdotes en wereldschokkende feiten. Sommige verhalen zijn gewoon mooi en ontroerend of vermakelijk,  sommige zijn schrijnend. Maar leerrijk blijft het steeds. Het geeft aan hoe Sinjoren omgingen met de dagelijkse omstandigheden of moeilijkheden en brengt inzicht in de geschiedenis van de stad. Wat met de positie van de vrouw bijvoorbeeld of het verschil tussen horigheid en  slavernij. Antwerpen ging er prat op dat binnen de stad alle mensen vrij zijn, zoals blijkt uit oude wetteksten. Enkele verhalen gaan de politieke toer op en schetsen de ontstaansgeschiedenis, opgang en verval.

Aan Het verhaal van Antwerpen ging ongetwijfeld veel opzoekingswerk vooraf. De Wever looft dan ook zijn woordvoerder Johan Vermant die er een veelzijdig en haast uniek boek van maakte: een lijvig, historisch werk om alvast het heden beter te begrijpen. ‘Antwerpen heeft een enorm mooi verhaal te vertellen. Maar dat verhaal vertelt ook iets over ons. De stenen van de stad spreken niet alleen over het verleden. Ze maken ons niet alleen fier uit nostalgie. Ze geven ons kracht om zelfbewust een nieuw elan te geven aan onze stadsgemeenschap. Net daarom is het zo belangrijk om dat verhaal te vertellen. Het verhaal van Antwerpen.’ aldus De Wever.

Het verhaal van Antwerpen is verkrijgbaar in onze webwinkel.

Bestel hier uw exemplaar.

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties