JavaScript is required for this website to work.

Shell: 130 jaar oliegeschiedenis

Boekenteam30/6/2023Leestijd 2 minuten

Hoe het Shellconcern de afgelopen 130 jaar als een kameleon door de veranderende geopolitieke en maatschappelijke werkelijkheid bewoog.

Hoog spel, de politieke biografie van Shell, leest als een geheime geschiedenis van de afgelopen anderhalve eeuw.

Olie- en gasgigant Shell — nog niet zo lang geleden was dat Royal Dutch Shell — is actief in zeventig landen. Of deze nu een democratische rechtsstaat zijn, maakt niet uit. ‘Olie, gas en dictaturen zijn synoniemen’, schrijft onze medewerker Frans Crols in zijn recensie elders op Doorbraak. ‘Driekwart van de reserves rust in twaalf landen die autocratieën zijn. Vier voorbeelden zijn: China, Koeweit, Iran, Venezuela en de Verenigde Arabische Republieken.’

Sluiproutes

Shell kent echter de sluiproutes. Gaandeweg bouwde Shell een uitgebreid repertoire aan zichtbare én minder zichtbare beïnvloedings- en gevechtstechnieken op. Onderzoeksjournalist Marcel Metze laat zien hoe het concern de afgelopen 130 jaar als een kameleon door de veranderende geopolitieke en maatschappelijke werkelijkheid bewoog. Met steun van de grootmachten bereikte het de top van de internationale olie-industrie.

Marcel Metze illustreert de interactie tussen Shell en de Europese en de internationale samenleving. Hij exploreerde een kwarteeuw de archieven en de geheugens van actoren. Metze: ‘Shell speelt op hoog niveau, met enorme inzetten, onder grote risico’s. Haar stijl is geraffineerd. Ze heeft hem ontwikkeld in permanente interactie met haar politieke en maatschappelijke omgeving(en), in dertien decennia vol conflict en spanning.’

Wantrouwen

‘Een vermoeiende en onwelkome ontwikkeling voor Shell en consoorten is dat vandaag iedereen langs internet, met camera’s en mobieltjes, hun doen en laten kan volgen’, schrijft recensent Frans Crols. Wat leidt tot dubbelzinnigheid en leugens en vooral veel wederzijds wantrouwen. De ruige landen van winning botsen met de thuislanden met hun critici en aandeelhouders en een groeiende ethische streving.

Auteur Marcel Metze mag bewierookt worden voor zijn opzoekwerk. Met een team researchers heeft hij in archieven gegraven, interne documenten bemachtigd, en sprak hij (oud-)medewerkers op alle niveaus. Het resultaat is een fascinerende duik onder de motorkap: de politieke biografie van Shell.

Hoog spel is ons boek van de week: verkrijgbaar in onze webwinkel tegen een tijdelijke voordeelprijs.

Bestel hier uw exemplaar

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties