JavaScript is required for this website to work.

Democratie onder druk

Boekenteam23/10/2021Leestijd 2 minuten

De actuele dreigende afbraak van onze westerse democratische regimes is een zaak die elke staatsburger aangaat.

De democratie staat onder druk. Dat is het minste wat je kan zeggen. Burgers koesteren wantrouwen tegenover elkaar, tegenover de politiek. Deze ‘woede van deze tijd’ uit zich in manifestaties van de gele vestjes of bij de ‘black-lives-matter’- adepten of in de afkeer van islamisten jegens de westerse rechtsstaat. Globalisering en het alomtegenwoordige neoliberalisme hebben geleid tot verzet en meer nationalisme: Podemos, Syriza, Occupy …

Het ideologische fundament
Er wordt vaker dan ooit verwezen naar het dalende vertrouwen van burgers in politici, politieke partijen en regering. De economische crisis en de steeds meer onder druk staande Europese samenwerking verergeren nog die perceptie. Weinigen vertrouwen erop dat de politiek in staat is de juiste oplossingen te bieden.

In zijn net verschenen boek Democratie op wankele bodem gaat prof. Donald Loose op zoek naar enige zelfreflectie. De symbolische dimensie van het politieke vereist niet alleen een kritische waakzaamheid maar ook een zelfkritisch burgerschap dat de denkbeeldige identiteiten overstijgt. We moeten aldus Loose terug naar de rijke traditie van de democratisch project dat ooit startte bij Rousseau en Machiavelli.
Onze huidige democratie, politici van vandaag, lijken wel zelf destructieve mechanismen te genereren. Loose merkt in onze traditie van ‘rechtsstaat’ een voortdurende spanning tussen vrijheid en de politieke macht. Politiek is altijd een voorlopige en onvolledige representatie van de samenleving geweest. De gelijkstelling van de politiek met de burgerlijke maatschappij is een illusie.

Het is dus hoog tijd, aldus Loose om zich de basisbeginselen van de rechtsstaat en de democratie te herinneren en in bescherming te nemen. De actuele dreigende afbraak van onze westerse democratische regimes is een zaak die elke staatsburger aangaat.
Uiteindelijk waren alle veroveringen van de westerse rechtsstaat het gevolg van de strijd en het verzet van de kritische geest van minderheden tegen willekeur en machtsmisbruik. Ze zijn bevochten op een ‘common sense‘ die na langdurige kritiek als onaanvaardbaar werd gebrandmerkt, maar zich in de samenleving wist te vestigen als ‘vanzelfsprekend’.

Democratie op wankele bodem is verkrijgbaar in onze online boekhandel.

Bestel hier uw exemplaar

 

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties