JavaScript is required for this website to work.

Een land in vier: elke taalgemeenschap eigen bevoegdheden?

Boekenteam31/3/2023Leestijd 2 minuten

Een betrouwbare politieke gids over hoe er in Wallonië over gedacht wordt. Want het is inmiddels een open deur dat de Belgische politieke structuur niet werkt.

Er waart een spook door dit land. Telkens duikt het op wanneer de vraagtekens over ‘goed bestuur’ te groot worden. Is een herverdeling van België geen noodzakelijke voorwaarde, is een confederalisme met vier bijvoorbeeld geen logische oplossing? Elke taalgemeenschap een deelstaat met eigen bevoegdheden?

Historicus Philippe Destatte van denktank Destrée wijdt er een boek aan, Doorbraak gaf het uit: Het spook van het confederalisme. Een institutioneel spook!

Een ernstig debat

‘Dat de Belgische politieke structuur niet werkt, met versnipperde bevoegdheden waar iedereen bevoegd maar niemand verantwoordelijk is, met stilstand tot gevolg. Een ernstig debat is een goed begin van een oplossing.’ Wellicht is elke politiek analyst het eens met deze stelling van Doorbraak-hoofdredacteur Pieter Bauwens.

Vlamingen en Franstaligen zijn in een soort tweedelig federalisme gedoemd om het tegen elkaar op te nemen, analyseert Destatte. Dat wil hij opheffen door in België vier evenwaardige deelstaten te voorzien. Die vier deelstaten zijn de huidige taalgebieden: het Nederlandstalige Vlaanderen, het Franstalige Wallonië , het Duitstalige Oost-België en het tweetalige Brussels Hoofdstedelijke Gewest.

Logische bevoegdheden

Destatte kent meteen logische bevoegdheden toe aan de federale staat: monarchie, defensie, buitenlandse zaken, … Maar zal een unitaire sociale zekerheid nog aanvaard worden? En wat met asiel- en migratiebeleid? Of de financiering vanuit de federale overheid? De meningen zijn daarover nu al danig verdeeld.

De auteur is niet voor niets historicus: hij wijst in zijn boek ook op de constante aanwezigheid van federalisme en confederalisme in het recente verleden van België. Beide begrippen worden nogal eens uiteenlopend geïnterpreteerd: een consensus over een duidelijke definitie vormt dan ongetwijfeld de rijkdom voor een democratisch debat.

Politieke gids

In zijn voorwoord oordeelt Rik Van Cauwelaert dat wie Het spook van het confederalisme leest, eindelijk een betrouwbare politieke gids in handen heeft, over wat er in Wallonië wordt gedacht. Confederalisme met vier is een interessante denkpiste. Al zit de duivel in de details. Precies die details zullen bepalen of — en hoe — zo een model een oplossing kan zijn, aldus Pieter Bauwens. België met vier verdient een eerlijk debat. Daarom ook geven we dit boek graag uit.

Het spook van het confederalisme van Philippe Destatte wordt uitgegeven door Doorbraak en is verkrijgbaar in onze webwinkel.

Bestel hier alvast uw exemplaar.

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties