JavaScript is required for this website to work.

Een letterkundige belevenis – in promotie

Boekenteam5/10/2021Leestijd 2 minuten

Ode aan Stijn Streuvels, 150 jaar geleden geboren. In zijn onovertroffen oeuvre toonde hij de onverbiddelijkheid van de aarde over het lot van de mensen in een haast muzikale taal. Geniet van de promotiebundel!

Stijn Streuvels werd 150 jaar geleden, op 3 oktober 1871, geboren als Frank Lateur. Jarenlang combineerde hij schrijven met brood- en banketbakken in Avelgem, tot hij zijn eigen schrijversnest schiep in Ingooigem: het Lijsternest.

In 1962 ontving hij erkenning via de Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheiding voor een schrijver in ons taalgebied. Hij was toen 92. ‘De magie doet haar werk: de lezer is gevangen in de tovercirkel van Streuvels’ toverwereld’, schreef de jury.

‘Goei marchandise’

Net zoals een bakker, wilde Streuvels ‘goei marchandise’ leveren. ‘Streuvels is een iconische figuur, zo vertelt Karel Platteau van het Stijn Streuvelsgenootschap in een interview met onze medewerker Michiel Leen elders op Doorbraak.be.

Zijn legendarische West-Vlaamse arbeidsethos zat daar voor iets tussen: hij schreef meer dan 50 romans en verhalen. Het in zijn werk uitgebeelde leven is voor een niet onaanzienlijk deel bitter, hard, wreed vaak. Ongenadig handhaaft hij zijn zienswijze zonder toe te geven. Het is zijn visie en hij heeft haar vaak visionair uitgebeeld, meer dan zestig jaar. Het resultaat is een indrukwekkend oeuvre.’ aldus Platteau.

Een letterkundige belevenis van een grote intensiteit

Bij zijn dood, op 15 augustus 1969, zond het VRT-Journaal een lang in memoriam uit. Met als conclusie: ‘Streuvels smeedde het Vlaams om tot een eigen palet waarmee hij, hoekig als Permeke, de onverbiddelijkheid van de aarde over het lot van de mensen kon uitdrukken.’

‘ …de leute en de zottemarterije, het buitelen en dansen, kachaaien en ginnegabben, piokken, takelen, tjokken, tinsen en titsen, trijkelen, kullebukken, hossebrokken, zeerden, pierlen, kokeren en dertelen…’ uit Het leven en de dood in de Ast — een meesterwerk dat je blijft herlezen.

‘Hij haalde de woorden van het land, maar hij maakte er ook veel zelf. Het is een heel specifieke taal, een beetje exotisch, West-Vlaams, maar ook met veel nieuwe woorden. Er zit heel veel muziek in zijn taal,’ vindt kleindochter Leentje Vandemeulebroecke in een interview met VRT.

Het naturalistische werk van Stijn Streuvels heeft veel aandacht voor de landarbeider, de gekwelde mens die machteloos staat tegenover de natuur, tegenover ‘het lot’. Al zijn boeken zijn tijdsdocumenten geworden die ons herinneren aan hoe het vroeger was, zonder nostalgisch-sentimenteel te zijn. Het zijn en blijven voor velen onze ‘roots’ en tegelijk is het iets universeels: zijn personages moeten wroeten om rond te komen, mensen wàren arm. Het zout op de patatten was er vaak niet bij.

Lannoo

Meesterwerkjes in uw bibliotheek

Uitgeverij Terra-Lannoo brengt 5 werken van Streuvels opnieuw uit in de oorspronkelijke taal, maar in een moderne spelling en in een mooie, gebonden editie — waarvoor hulde. Onze Doorbraak boekhandel kiest er drie in een promotiebundel als ‘Boek van de Week’ tegen een tijdelijke voordeelprijs. Leven en dood in de AstDe teleurgang van de waterhoekDe vlaschaard: geen €65,96 maar €58,95 én gratis verzending. Pareltjes voor elke boekenliefhebber!

Bestel hier deze unieke promotiebundel

(Alle zijn ze ook afzonderlijk verkrijgbaar in onze boeken.doorbraak.be boekhandel)

Veel leesplezier!

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties