JavaScript is required for this website to work.

Facebook en de wereldheerschappij

Boekenteam20/8/2021Leestijd 2 minuten

Facebook is een onlosmakelijk onderdeel van ons leven geworden. Dit boek onthult hoe het er achter de schermen aan toegaat.

Zonet verscheen het boek ‘Een smerige waarheid’ van de prijswinnende journalisten Sheera Frankel en Cecilia Kang (The New York Times). De auteurs besnuffelen reeds jaren Facebook en leggen de onderste steen boven.
Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg bonden tijdens de pandemie dagelijks 2,6 miljard mensen aan Facebook. Schrap de dubbele accounts en nog heb je de internetheerschappij over een derde van de wereldbevolking, schrijft Frans Crols in zijn recensie.

De wereld is mijn dorp
De afgelopen vier jaar lag het bedrijf onder vuur vanwege opeenvolgende controverses en crises. Terwijl de techgigant zegt de wereld te verbinden – de wereld is mijn dorp, volgens Zuckerberg – werden privacyschendingen haast een evidentie. Het werd al langer duidelijk dat het bedrijf gegevens van gebruikers verzamelt en haatzaaiend nepnieuws verspreidt en versterkt. ‘Rond het duo Zuckerberg-Sandberg in hun burcht, het hoofdkantoor in Menlo Park, ligt een slotgracht waarachter loyalisten de wacht optrekken en een bedrijfscultuur die trilt van heimelijkheid’, schrijft Frans Crols.

Ook al beloven ze telkens beterschap, het blijken kenmerken die ingebakken zitten in het DNA van het bedrijf en zijn algoritmen. Ondertussen consolideert Facebook de macht, verslindt het de concurrentie, boekt het recordwinsten en versterkt het zijn dominantie via agressieve lobby-inspanningen.
Facebook, zo stelt Shoshane Luboff (auteur van The Age of Surveillancecapitalism), maakt gebruik van een doorkijkspiegel. ‘Ze werken met kennis die zij wel, maar wij niét hebben. Gebruikers worden bewust in het duister gehouden en de hele operatie is gehuld in nevelen van misleiding, eufemismen en leugens.’
Doel was en is om de mensen dagelijks urenlang te verslaven aan Facebook. Dat lukte en tientallen techbedrijven leerden, door bijvoorbeeld de News Feed, anders te kijken naar wat gebruikers op internet wensen te zien. Die aanpak werd een zakenmodel met een expansieve groei: vorig jaar bedroeg de winst 85,9 miljard dollar en was het bedrijf 800 miljard waard..

Wetgevers en consumenten mogen dan wel hun verontwaardiging spuien, het belet Facebook niet om de macht te consolideren, de concurrentie te verslinden, recordwinsten te boeken en zijn dominantie via agressieve lobby-inspanningen nog te versterken. De wereld kijkt machteloos toe.

Facebook is een onlosmakelijk onderdeel van ons leven geworden. Het bedrijf beïnvloedt wat we te zien krijgen en verzamelt gegevens over ons. Dit boek onthult hoe het er achter de schermen aan toegaat en hoe Zuckerberg en co de wereldheerschappij beogen op het internet. Een smerige waarheid  is een ongemakkelijke waarheid die de wereld moet kennen.

Samen met 88000 andere titels verkrijgbaar in onze online boekhandel.

Bestel hier uw exemplaar.

 

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties