JavaScript is required for this website to work.

Het beste van het beste: een selectie

Boekenteam23/12/2022Leestijd 2 minuten

Vijf belangwekkende boeken in dit gezegende jaar: tegen een voordeelprijs!

Literair medewerker Frank Hellemans noemde het in zijn bijdrage elders op Doorbraak zijn ‘boek van het jaar’ en het moet gezegd: Simon Sebag Montefiore leverde een huzarenstukje af. In een lijvig werkstuk van 1.400 pagina’s, met als titel De wereld schetst en tekent hij nieuwe verbanden

‘Door het traditionele perspectief van de dynastieke geschiedenis te verruimen tot een familiegeschiedenis én de westerse focus letterlijk te globaliseren krijg je historische vergezichten die tot nu toe nauwelijks of nooit werden belicht’, aldus Frank Hellemans. ‘Een meesterlijke synthese, een feest voor de lezer.’

In het afgelopen jaar verschenen nog van die verruimende en geestverrijkende werken.

Een selectie?

Het begin van alles neemt je mee op een duizelingwekkende en meeslepende rit die 30 000 jaar en de hele planeet omspant, schrijft de uitgever.

Over dit boek gaat iedereen het nog lang hebben. Het rekent namelijk af met onze blijkbaar beperkte visie en mythes die we als vanzelfsprekend aanvaard hebben.

 

In zijn knappe, didactisch opgebouwde en meermaals zwierig geschreven boek De psychologie van totalitarisme dialogeert klinisch psycholoog en hoogleraar van de UGent Mattias Desmet met Hannah Arendt.

De klik om het totalitarisme psychologisch te ontleden en alarm te blazen werd dubbel gewichtig door corona en zijn galopperende uitbreiding van richtlijnen, bevelen, codes, overheidsgetoeter, collaborerende media, experten die politici opzij schoven en massapsychose, schrijft onze medewerker Frans Crols in zijn recensie. Het presenteert daarbij een bijwijlen genadeloze maatschappijkritische analyse van fenomenen als de woke-cultuur, de Black Lives Matter-beweging en de angstcultuur die tot een hoogtepunt kwam tijdens de coronacrisis.

Onze medewerker Luckas Vander Taelen noemde het een haast briljant boek. Geschiedenis, antropologie & schuld van professor-emeritus Koenraad Verrycken is een verhelderende kijk op onze geschiedenis en de schuldvraag die velen er blijkbaar onvermijdelijk aan verbinden. Hij baseert zich daarbij op de geschiedenisfilosofie van de Britse essayist Douglas Murray.

‘Door de immigratiepolitiek en het multiculturalisme’, schrijft Murray, ‘sterft Europa een gewisse dood.’ Ook de huidige tendens om de mens tot voorwerp te maken van identity politics en intersectioneel denken, deconstrueert het traditionele Europese mensbeeld. Voor Verrycken moet Europa leren leven en denken zonder afhankelijk te zijn van een godsdienst. Hij herinnert eraan dat de Europese geschiedenis er niet alleen een is van religie, maar ook van de bevrijding ervan.

Het boek Tegenwind is een weerslag van de reeks en de interviews. Het biedt een blik achter de schermen van de productie en is een tijdsdocument van een ongeziene wereldcrisis. Een houvast voor iedereen die in deze storm de rug rechthoudt.

Het boek biedt, naast talrijke foto’s voor en achter de schermen, columns van Alain Grootaers, Jakobien Huisman, regisseur Mark Sanders, een terugblik op de documentaires, een transcriptie van de rondetafelgesprekken en een sfeerverslag van de live première in de Elisabethzaal. Maar ook onthullende nieuwe interviews met alle wetenschappers. Tegenwind wordt u verstuurd door de auteurs en is te bestellen op boeken.cafe

De overige boeken vindt u in onze Doorbraak-boekenwinkel, tijdelijk tegen een voordeelprijs!

Veel leesplezier!

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties