JavaScript is required for this website to work.

Het communisme was één lange pandemie

Boekenteam28/1/2022Leestijd 2 minuten

Tijdens een pandemie opgroeien in onvrijheid, achter gesloten grenzen en onder absurde regels: het lijkt wel communisme.

‘Het communisme was eigenlijk een heel lange politieke pandemie’, zegt Nausicaa Marbe. Ook toen wist ze niet wat er zou gebeuren of hoe lang het zou duren. ‘Dus ik dacht: corona? ik kan dit wel, ik heb erger meegemaakt.’  Corona bracht dat verleden zo helder opnieuw tevoorschijn dat schrijven niet meer kon wachten.

Nausicaa Marbe is Nederlandse columnist en journalist van Roemeense afkomst.
Ze schreef eerder al de roman Smeergeld.
‘Ik heb een kind dat in welvaart leeft, in vrijheid, hier in het Westen en het stelt mij dezelfde vraag die ik als kind had kunnen stellen toen in Roemenië basisproducten van de winkelrekken verdwenen.’
Die twee periodes overlappen plots haar leven: ‘je weet niet wat er op ons afkomt, wat er gaat gebeuren of het ooit nog goed komt. Het lijkt of je gevangen zit en je kunt geen kant op. Je beseft dat je in een dictatuur leeft,- het ware leven speelt zich elders af.’

Akelig

Lege schappen in de supermarkt. Rijen voor de winkels. Grenzen dicht. Verboden bijeenkomsten in huis en mensen die afstand van je houden, alsof je verdacht bent. Het begin van de coronacrisis, toen het leven radicaal veranderde, onzeker en benauwend werd, voelde voor Nausicaa Marbe akelig vertrouwd aan. De lockdown voerde haar terug naar haar jeugd in communistisch Roemenië. Negentien jaar leefde ze er in een soort quarantaine, met schaarste en onderdrukking van elke vrijheid.

Wachten op het Westen is Marbes persoonlijk verhaal relaas over opgroeien in onvrijheid, achter gesloten grenzen en onder absurde regels, waarin een kind al vroeg een politiek bewustzijn ontwikkelt en blijft verlangen naar vrijheid, openheid en eerlijkheid – en naar het Westen.
Om dan met dezelfde schaarste, absurde regels, quarantaine en lockdowns geconfronteerd te worden…

Illusies en desillusies

Ook de Albanese Lea Ypi, hoogleraar in de politieke theorie in Londen, kijkt terug op haar communistische jeugd en over (het gebrek aan) vrijheid in haar boek Vrij. Opgroeien aan het einde van de geschiedenis.
Illusies en desillusies, hoop en wanhoop dwingen de lezer tot nadenken over vrijheid, dwang en politiek. Je leert de dunne lijn kennen tussen (politieke) idealen en werkelijkheid, je ontdekt waar onderdrukking en vrijheid elkaar raken.

Promotie

Beide boeken Wachten op het Westen en Vrij zijn onze boeken van de week: uiteraard verkrijgbaar in onze boeken.doorbraak.be – webwinkel, – tijdelijk tegen een voordeelprijs.

Bestel hier Wachten op het Westen – en/of Vrij. Opgroeien aan het einde van de geschiedenis

 

 

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties