JavaScript is required for this website to work.

Mitrailleer ‘goede bedoelingen’ van ngo’s: Afrika is geen land

Boekenteam7/10/2022Leestijd 2 minuten

Na de opmars en de ondergang van de koloniale machten zagen we opnieuw paternalisme en domheid. Lees ‘Afrika is geen land’.

Neen, Afrika is geen land, maar een continent van bijna 1,5 miljard mensen. Toch stellen de media het vaak voor als één simpel verhaal.

In zijn boek Afrika is geen land presenteert Dipo Faloyin een heel ander, meer gelaagd beeld. In zijn recensie bij Doorbraak heeft Frans Crols het over ‘een olifant van een boek: groot, machtig, statig, amusant, aanlokkelijk’. Afrika is geen land is volgens onze recensent dan ook ‘plichtlectuur voor de bestuurders, medewerkers, sympathisanten en donateurs van 11.11.11, Broederlijk Delen, Plan International en de dito goedmensen. Faloyin mitrailleert hun goede bedoelingen met ijzige zinnen.’

Paternalisme

‘Dipo Faloyin is op zijn scherpst’, schrijft Crols, ‘als hij na de opmars en de ondergang van de koloniale machten in de jaren zestig en zeventig opnieuw paternalisme, misgrepen en domheid ziet. Ditmaal niet ondersteund door wapens en nepverdragen, maar door cameraploegen. Denk aan acties voor Biafra en de staatsbezoeken van zangers aan de stokoude Nelson Mandela, wazig knikkend en wuivend, zonder te beseffen wie voor hem stond. Ja, we zijn goed in ons politiek correct paternalisme.’

‘Het moeilijkst te verteren is hoe weinig men van Afrika verwacht’, verzucht Faloyin, voordat hij uitvoerig de beroving van het Afrikaanse culturele erfgoed schetst. Negentig procent van dat erfgoed blijft buiten het werelddeel opgeslagen. In musea bijvoorbeeld (Hallo, Tervuren?), waar men Afrika niet volwassen genoeg vindt om hun eigen schatten te bewaren, te koesteren en eventueel ten toon te stellen. Afrika is die negatieve beeldvorming kotsbeu en dat resulteert onder meer in No White Saviors in Oeganda, een liefdadigheidsorganisatie sinds 2018, met alleen al op Instagram een miljoen volgers.

Faloyin neemt ons mee naar het zinderende stadsleven in Lagos, schetst de levendige West-Afrikaanse rivaliteit over wie de beste jollofrijst maakt en verhaalt over democratie in zeven dictaturen. Afrika is geen land is een intiem en politiek verhaal waarin de alledaagse realiteit van het continent – in al zijn facetten en met al zijn verschillende culturen, aan bod komt. Vaak humoristisch met veel (zelf)relativering.

‘Afrika is geen land’ is een boeiend vijfsterrenboek, uiteraard verkrijgbaar in onze boekenwinkel.

Bestel hier uw exemplaar

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties