Neen, ik ben geen witte man
Ik ben geen witte man is één klemmend logicavat vol voorbeelden van uitspraken en quotes uit de werken van de woke-narcisten uit Vlaanderen en Nederland, met een fijne scalpel gefileerd.
De voorbije jaren is in onze taal de tendens ontstaan om het woord ‘blank’ (voor de huidskleur) te vervangen door ‘wit’. Dit is geen spontane evolutie, maar gestuurd door activisme. Dit activisme komt overeen met de beweging en de denktrant die we ‘woke’ noemen.
Dat activisme wordt in zijn fanatisme hilarisch: zo mogen vrouwen geen vrouwen worden genoemd maar ‘mensen die menstrueren’. Zo wil woke het. In het verlengde daarvan verordent vicepremier en minister van Ambtenarenzaken P. Desutter die zich nu Petra noemt als vrouw, pardon, als persoon die menstrueert dat ambtenaren de burger in hun officiële communicatie ‘genderneutraal’ moet benaderen. Geen geachte mevrouw of geachte mijnheer meer!
Het uitwissen van de vrouw
Het doel dat dit woke gedoe wil nastreven is dat iedereen zich thuis voelt in deze samenleving, schrijft onze hoofdredacteur Pieter Bauwens enkele dagen geleden in zijn editoriaal.
‘Maar door de taal voor een kleine strijdbare minderheid aan te passen vervreemd je een groot deel van de bevolking. Die wanen zich in een wereld die in korte tijd onherkenbaar is geworden.’
Dat kwam ook ter sprake toen vorige dinsdag Ayaan Hirsi Ali (bekend van Prooi en Mijn vrijheid) op uitnodiging van Assita Kanko in het Europees Parlement vragen beantwoordde tijdens het vragenuurtje. Niet alleen het woord, maar ook de realiteit ‘vrouw’ wordt weggewist. ‘Er is een harde kern die de taal corrumpeert. Ze reduceren een vrouw tot “persoon met een vagina”, tot haar genitale kenmerken. Dat is tegelijk een aanval op de wetenschap. Ze zeggen dat geslacht niet bestaat en dat het enkel een sociale constructie is, aldus Hirsi Ali. De cancelcultuur en de woke-trend zijn een groter gevaar dan algemeen aangenomen en vormt een uitdaging voor de vrijheid van meningsuiting.
In zijn recent boek Ik ben geen witte man verzet publicist, ex-VRT-medewerker en novellist Fons Mariën zich tegen deze en andere woke trends en onderzoekt hij wat er achter schuilgaat. Met een kritische blik wil de auteur achterhalen waar het woke-activisme precies voor staat.
In Afrika of China schudt men meewarig het hoofd bij de paranoiawaanzin en de onverteerbare gekte die in het westen woedt, schrijft onze medewerker Wim van Rooy in zijn recensie elders op Doorbraak:
‘het boek is één klemmend logicavat vol voorbeelden van uitspraken en quotes uit de werken van de woke-narcisten uit Vlaanderen en Nederland die hij met een fijne scalpel fileert’.
‘De logica van Fons Mariën is bewonderenswaardig in de vasthoudendheid en de wetenschappelijke vastberadenheid waarmee hij alle woke-argumenten countert’, aldus van Rooy.
‘Ik ben geen witte man’ werd uitgegeven door ASP (Academic and Scientific Publishers) in de Kwintessensreeks. De denktank Kwintessens reflecteert over de betekenis van het hedendaagse humanisme voor actuele maatschappelijke thema’s. Kwintessens organiseert studiedagen, reflectiemomenten en constructieve dialogen. Ik ben geen witte man is het tweede boek in een nieuwe publicatiereeks die de rijkdom en veelzijdigheid van het humanistische gedachtegoed illustreert. Eerder verscheen De school van het vrije denken van Jimmy Koppen.
Ik ben geen witte man is deze week ons boek van de week, verkrijgbaar tegen een tijdelijke voordeelprijs, exclusief in onze webwinkel.
De recensie van Wim Van Rooy leest u hier.
Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!
Hoe het Shellconcern de afgelopen 130 jaar als een kameleon door de veranderende geopolitieke en maatschappelijke werkelijkheid bewoog.