Nooit meer Qatar!
Het wereldkampioenschap voetbal vindt plaats in Qatar.
foto © WK Qatar
FIFA baas Infantino vindt het Westen hypocriet, want hij werd vroeger ook bespot vanwege zijn sproeten. Geen commentaar op Qatar dus?
Een wereldkampioenschap voetbal in een shariastaat, waar vrouwonderdrukking de norm is en homofobie niet eens ongewoon. Het mensenrechtenverdrag heeft voor het land Qatar een andere betekenis en is hier plots niet meer zo ‘universeel’. Een land als Qatar zet zichzelf zo buitenspel. Geen scheidsrechter die er voor fluit.
Als ik de baas zou zijn van FIFA… sportjournalist en voetbalkenner François Colin schreef er een boek over: Nooit meer Qatar
De toewijzing was het gevolg van interne corruptie – de blamage te veel voor deze voetbalorganisatie. Verschillende van haar ‘leiders’ zijn ondertussen veroordeeld, aldus de flaptekst van het boek. Bij de bouw van de stadions stierven de voorbije jaren volgens een rapport van de Engelse kwaliteitskrant The Guardian meer dan zesduizend arbeiders als gevolg van vrijwel onbestaande veiligheidsmaatregelen. Voldoende voor een nieuwe ‘bloed aan de paal’-campagne, zou je denken.
FIFA-baas Infantino maakte zich onsterfelijk belachelijk door als een volleerde Comical Ali voor de televisiecamera’s te beweren dat er ‘slechts drie doden’ waren geteld. Toch trekken sponsors zich terug. Het woestijnland ligt onder spreekwoordelijk vuur en heeft intussen toegegeven dat er sprake is van uitbuiting, maar wijst naar privébedrijven. Doorbraak-medewerker Maarten Hertoghs heeft het uitgebreider over deze ethische landmijn in zijn podcast elders op Doorbraak.
Hypocrisie
Dezelfde Infantino noemt het nu ‘de hypocrisie van het westen’, want hij werd ‘als kind ook bespot vanwege zijn rood haar en sproeten..’ Geen verder commentaar nodig dus. Johan Sanctorum schreef er net een stukje over: ‘Drieduizend jaar excuses en dan komt u er nog goedkoop vanaf!’
Nooit meer Qatar is een pamflet over de toestand in het land. Een reconstructie van hoe het WK 2022 aan Qatar is toegewezen.
En verder een overzicht van acties, demonstraties en protesten rond internationale voetbalevenementen sinds het eerste WK in 1930. De auteurs nodigen invloedrijke voetbal- en clubsupporters ook uit om na te denken over: ‘Wat als ik de baas zou zijn van de FIFA en over de ideale voetbalwereld?’
Nooit meer Qatar is ons boek van de week en uiteraard verkrijgbaar in onze webwinkel boeken.doorbraak.
Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!
Hoe het Shellconcern de afgelopen 130 jaar als een kameleon door de veranderende geopolitieke en maatschappelijke werkelijkheid bewoog.