JavaScript is required for this website to work.

Promotie – Boerenkrijg

Wannes Bok6/12/2023Leestijd 1 minuut

foto © RV

Nooit had iemand gedacht dat de Vlaamse Boerenkrijg zou uitgroeien tot een legende. Niets was minder waar. Harry De Paepe schreef er een boek over.

De Boerenkrijg die 225 jaar geleden plaatsvond in de Zuidelijke Nederlanden groeide uit tot een begrip waarover men boeken schreef, liederen zong en toneelstukken creëerde. Met zijn nieuwe boek doet Harry De Paepe die beruchte revolte als geen ander uit de doeken.

Nooit had iemand gedacht dat een Vlaamse revolte tegen de Franse bezetting in de achttiende eeuw zou uitgroeien tot een legende. Niets was minder waar. Van een ‘bloedwet’ en hevige veldslagen tot rondtrekkende boevenbendes en honderden boeren die het leven lieten, de verhalen zijn legio.

De Paepe bundelt verschillende historische teksten over die periode in zijn kijk- en leesboek Boerenkrijg!. Als historicus schenkt hij daarbij uiteraard aandacht voor de historische aanloop en context van het conflict. Hij geeft trouwens een gedetailleerde beschrijving van de actoren, de bronnen en de gevolgen.

‘De mythe over de Boerenkrijg creëerde over de jaren heen, vooral binnen de Vlaamse Beweging, een eigen herdenkingscultuur met symbolen, vlaggen, volksboeken en standbeelden. Die mythevorming en die herdenkingscultuur worden in het boek voortreffelijk geanalyseerd’, schrijft onze recensent veelbelovend.

Boerenkrijg! is ons boek van de week, tijdelijk verkrijgbaar tegen een voordeelprijs in ons Doorbraak Boekencafé.

Bestel hier uw exemplaar

 

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Meer van Wannes Bok

Paul Claes is er opnieuw op fantastische wijze in geslaagd de schrijfsels van een klassiek auteur te vertalen. Ditmaal aan de beurt: de liefdesgedichten van de Romeinse dichter Sextus Propertius.

Commentaren en reacties