JavaScript is required for this website to work.

Tropenwee: een mythisch boek over Congo

Boekenteam10/2/2023Leestijd 2 minuten

De illusie van een aards paradijs in de tropen en van de ‘beschavende’aanwezigheid van de Europeaan in Afrika compleet onderuit gehaald.

Tropenwee is een haast mythisch ‘Congoboek’ uit 1904 dat nu heruitgebracht werd door het Davidsfonds, 77 jaar nadat het spoorloos verdween van de literaire markt.

De Nederlandse auteur Henri Van Booven verwerkte zijn persoonlijke ervaring tot een roman, die de illusie van een aard paradijs in de tropen en de opbouwende, educatieve aanwezigheid van de Europeaan in Afrika compleet onderuithaalde. ‘Het is de beschrijving van een helletocht en een zware aanklacht tegen de verdoezeling van de ellende, de hebzucht, de ontaarding en vooral het grote aantal dodelijke slachtoffers dat de kolonisatie van Midden-Afrika met zich meebracht’, aldus de flaptekst van het boek.

‘Tropenwee’, schrijft onze medewerker Frans Crols in zijn recensie elders op Doorbraak, ‘verhaalt in oudmodisch Nederlands over het knerpen van insecten, het bulderen van donder en bliksem, de regenhozen die plots breken als lawines, de strokleur van de stroom en de rivieren, krioelende kakkerlakken bij nacht, zweterige zwarte lijven, de folterende blanken van de factorijen. De beschaving en de opdracht om Centraal-Afrika op te tillen zijn zonder tel.’

Bestseller

Tropenwee werd meteen de Nederlandstalige tegenhanger van Joseph Conrads Heart of Darkness. Bij verschijning groeide Tropenwee meteen uit tot een bestseller — al bestond wellicht dat woord toen nog niet — en kende het herdruk na herdruk (achttien in totaal) tot deze veelgelezen roman in 1948 om onduidelijke reden spoorloos verdween en onvindbaar werd. Davidsfonds brengt dit boek nu opnieuw uit en dat is een cadeautje!

Deze heruitgave is volgens onze recensent Frans Crols ‘charmant en een verwijt naar de Vlaamse media – kranten, radio en televisie. Als enkele academici en de eenzame auteur — David van Reybrouck en zijn ‘Congo’ (2010) — zich niet vastbeten in de oud-kolonie, was 75 jaar aanwezigheid aan de Congostroom verdwenen uit het collectieve geheugen. Het unieke Kobalt Bluesvan Erik Bruyland (2021) werd straal genegeerd door wat zich “kwaliteitspers” noemt in Vlaanderen.’

De heruitgave van de tekst uit 1945 wordt aangevuld, laat de uitgever nog weten,  met het Congodagboek van Henri van Booven, zijn Congobrieven aan zijn moeder en zuster, en een aantal schetsen die hij tijdens zijn reis maakte. Brieven en dagboek werpen een bijzonder licht op deze intrigerende roman.

Tropenwee is verkrijgbaar in onze webwinkel:

Bestel hier uw exemplaar

 

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties