Uitgespuwd door de partijpolitiek, bemind binnenskamers
foto © Pat
De ultieme biografie van een politicus die voor velen tot de verbeelding blijft spreken.
Joris van Severen (1894-1940) is een politicus die blijft fascineren. Het boek Joris Van Severen – Op leven en dood, letterlijk van historicus Luc Pauwels is de ultieme biografie van een politicus die voor velen tot de verbeelding blijft spreken.
Aan het IJzerfront leert notariszoon Van Severen de sociale werkelijkheid kennen in al zijn rauwheid. Boerenzonen en arbeiderskinderen worden door de in meerderheid Franstalige officieren de dood ingejaagd. Hij sluit zich aan bij de geheime frontbeweging, wordt een overtuigd antimilitarist en juicht de bolsjewistische revolutie in Rusland toe.
De splitsing van België
In het geteisterde Vlaanderen van na 1918 zoekt Van Severen naar orde en zingeving. Hij wordt Vlaams-nationaal volksvertegenwoordiger voor de Frontpartij: de splitsing van België is daarbij een hoofdpunt. De praktijk van het parlementaire stelsel ontgoochelt hem in die mate dat hij in het najaar van 1931 een eigen elitebeweging opricht die het volk moet voorgaan en uitdrukkelijk ten dienste van de gemeenschap wil staan: Het Verbond van Dietse Nationaal Solidaristen (Verdinaso).
Een Heel-Nederlands verband
De nieuwe beweging gaat op weg naar herstel in een Heel-Nederlands staatsverband. Geen geweld, maar overtuigen door het voorbeeld te geven. Noodzakelijk overigens, om niet langer als ‘staatsgevaarlijk’ te worden gebrandmerkt.
De hereniging van de Nederlanden is nu het doel, de staatkundige eenmaking van België, Nederland en Luxemburg. Duidelijker: het herstel van de Verenigde Nederlanden van vóór de Belgische revolutie van 1830.
Het solidarisme
Het Verdinaso streefde naar de hereniging van alle Nederlandstaligen in een staatsverband. Daarnaast ijverde het voor een nieuwe sociale orde, het solidarisme, afgeleid van de christelijke sociale leer uit de encyclieken Rerum Novarum en Quadragesimo Anno. De partijpolitiek verafschuwt hem, maar binnenskamers spreekt men vaak met respect over hem.
Van Severen zit op één lijn met koning Leopold III en wil ons land buiten een volgende wereldoorlog houden. Op 10 mei 1940 – de inval van de Duitsers – wordt hij meteen aangehouden door de Staatsveiligheid. Die draagt hem wederrechtelijk over aan de Franse militaire overheid. Op 20 mei wordt Joris van Severen vermoord. Een tragisch leven in een nieuw licht.
Auteur en historicus Luc Pauwels brengt daarmee de huidige stand van het onderzoek samen in een nieuwe synthese die leest als een roman.
Promotie
De ultieme Joris Van Severen biografie bieden we u via onze online boekhandel graag tegen een tijdelijke voordeelprijs!
Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!
Hoe het Shellconcern de afgelopen 130 jaar als een kameleon door de veranderende geopolitieke en maatschappelijke werkelijkheid bewoog.