Over woke als uitholling van de rechtsstaat
Bart De Wevers pleidooi voor samenhang, vooruitgangsdenken, vrijheid en verknochtheid aan de waarden van de verlichting, zonder schuld en boete over wie wij, gemeenschap van Vlamingen, zijn en waren.
N-VA-voorzitter Bart De Wever lijkt bezig aan een reeks. Na zijn boek Over identiteit verscheen nu Over Woke.
Schaamte
Zijn nieuwste boek Over woke, dat hij zelf een pamflet noemt, kant zich tegen ‘de zelfvernietigingsoorlog die een flink deel van de intellectuele elite voert tegen de moderne, westerse samenleving’. Immers, de blanke (‘witte’) man is de schuldige van alle onrecht dat minderheidsgroepen wordt aangedaan, weze het vanwege hun etnische afkomst, ras, gender, seksuele voorkeur, …
Het oorspronkelijk doel — de strijd tegen discriminatie — keert terug als een boemerang. De westerse mens is slecht en wordt moreel gedwongen tot schaamte. Er zijn alleen nog slachtoffers en daders en deze laatste mogen hun vrije mening niet langer uiten en moeten onvrij zijn in woord en gedachte. ‘Vooral in de academische wereld is het wokisme zeer intens aanwezig en wordt vrijheid bedreigd.’
Het woke gedachtegoed gaat er dikwijls samen met de cancel culture: sprekers, academici, wetenschappers, beleidsmakers moeten letten op hun taalgebruik en standpunten. Als dat niet conform het woke gedachtegoed is, krijgen ze te maken met een stortvloed van verwijten en aanklachten.
Uitholling van de rechtsstaat
Aan de hand van filosofen en voorbeelden schetst De Wever hoe de hele woke-beweging ontstaan is en waar het toe leidt: de uitholling van de rechtsstaat. Een totale polarisering binnen de maatschappij, waarbij woke en extreemrechts elkaar grootmaken. De Wever benadrukt dat hij wel begrip heeft voor de verzuchtingen van minderheden. Het is nu eenmaal een gegeven dat mensen met een andere huidskleur vaak met discriminatie of armoede geconfronteerd worden. Maar ‘woke’ formuleert daar volgens hem de verkeerde antwoorden op.
De Wever pleit voor samenhang, vooruitgangsdenken, vrijheid en verknochtheid aan de waarden van de verlichting, zonder schuld en boete over wie wij, de gemeenschap van Vlamingen, zijn en waren.
Over woke is deze week ons boek van de week, verkrijgbaar in onze Doorbraak-webwinkel.
Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!
Hoe het Shellconcern de afgelopen 130 jaar als een kameleon door de veranderende geopolitieke en maatschappelijke werkelijkheid bewoog.