fbpx


Over woke als uitholling van de rechtsstaat
N-VA-voorzitter Bart De Wever lijkt bezig aan een reeks. Na zijn boek Over identiteit verscheen nu Over Woke.

Schaamte

Zijn nieuwste boek Over woke, dat hij zelf een pamflet noemt, kant zich tegen ‘de zelfvernietigingsoorlog die een flink deel van de intellectuele elite voert tegen de moderne, westerse samenleving’. Immers, de blanke (‘witte’) man is de schuldige van alle onrecht dat minderheidsgroepen wordt aangedaan, weze het vanwege hun etnische afkomst, ras, gender, seksuele voorkeur, …

Het oorspronkelijk doel — de strijd tegen discriminatie — keert terug als een boemerang. De westerse mens is slecht en wordt moreel gedwongen tot schaamte. Er zijn alleen nog slachtoffers en daders en deze laatste mogen hun vrije mening niet langer uiten en moeten onvrij zijn in woord en gedachte. ‘Vooral in de academische wereld is het wokisme zeer intens aanwezig en wordt vrijheid bedreigd.’

Het woke gedachtegoed gaat er dikwijls samen met de cancel culture: sprekers, academici, wetenschappers, beleidsmakers moeten letten op hun taalgebruik en standpunten. Als dat niet conform het woke gedachtegoed is, krijgen ze te maken met een stortvloed van verwijten en aanklachten.

Uitholling van de rechtsstaat

Aan de hand van filosofen en voorbeelden schetst De Wever hoe de hele woke-beweging ontstaan is en waar het toe leidt: de uitholling van de rechtsstaat. Een totale polarisering binnen de maatschappij, waarbij woke en extreemrechts elkaar grootmaken. De Wever benadrukt dat hij wel begrip heeft voor de verzuchtingen van minderheden. Het is nu eenmaal een gegeven dat mensen met een andere huidskleur vaak met discriminatie of armoede geconfronteerd worden. Maar ‘woke’ formuleert daar volgens hem de verkeerde antwoorden op.

De Wever pleit voor samenhang, vooruitgangsdenken, vrijheid en verknochtheid aan de waarden van de verlichting, zonder schuld en boete over wie wij, de gemeenschap van Vlamingen, zijn en waren.

Over woke is deze week ons boek van de week, verkrijgbaar in onze Doorbraak-webwinkel.

Bestel hier uw exemplaar!

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Boekenteam

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.