JavaScript is required for this website to work.

Wokeland: hoe een radicale voorhoede vat kreeg op de samenleving

Boekenteam24/2/2023Leestijd 1 minuut

Kleine groepjes woke-actievoerders slaagden erin om media, geschiedenis, beleid, taal en het nationale zelfbeeld naar hun hand te zetten.

Wie zich wil verdiepen in de opkomst van het woke-gedachtegoed, kan het best het boek Wokeland van Coen de Jong aanschaffen. ‘Mooi overzicht, goed geschreven en met een kritisch, maar onderbouwd oordeel’, schrijft onze medewerker Paul Verburgt in zijn inleiding elders op Doorbraak.

Wokeland is helemaal geen lofzang, maar belicht de oneigenlijke en despotische kanten van woke. Dat valt dan niet goed bij bol.com, maar weinigen die zich aan hun waarschuwing storen, mag ik hopen. Misschien wordt het zelfs een verkoopargument om het boek alsnog te kopen, want een onlinewinkel die zijn lezers pro-actief wil waarschuwen… Dat is nog eens woke in al zijn glorie!

‘Hoe een radicale voorhoede vat kreeg op de samenleving’ is de ondertitel van het boek en dat vat het meteen samen.
In amper enkele jaren tijd slaagden kleine groepjes actievoerders erin om media, vaderlandse geschiedenis, subsidiebeleid, taal en het nationale zelfbeeld naar hun hand te zetten. Plots is elk West Europees land een daderland, en dus schuldig aan zowat alles.

Het begon met acties tegen Zwarte Piet en verschoof al snel naar de slavernijgeschiedenis en ‘institutioneel racisme’. Ondertussen voegde de eveneens uit de VS geïmporteerde ‘genderneutraliteit’ zich in de woke-agenda, aldus de flaptekst.

‘Eindelijk is er een allesomvattend standaardwerk over de woke-waanzin die de Nederlandse politiek, overheid, media en universiteiten al jaren in een wurggreep houdt’, schreef Arthur van Amerongen (HP de Tijd).

Wie de woke-waanzin meer dan beu is, schaft zich Wokeland aan in onze webwinkel!

Bestel hier uw exemplaar!

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties