JavaScript is required for this website to work.

Zwarte Piet, daarom!

Boekenteam26/11/2021Leestijd 3 minuten

Wie belang hecht aan de traditie zoals men die zelf heeft mogen ontvangen als kind, wordt eigenlijk als een ‘slecht mens’ neergezet. Hoe komt dit toch? Wat zit erachter?

Hij komt, hij komt, die goeie ouwe sint. En: makkers staakt uw wild geraas!
Wie is Sinterklaas echt? En neen, Zwarte Piet is geen onderdanige slaaf. Maar: wat is dat wild geraas precies?

De goedheiligman
Sinterklaas is op 6 december een echt kinderfeest. Al krijgen ze met Kerstmis en Nieuwjaar ook geschenken, het is de magie van het sinterklaasfeest die de hartjes van de kinderen sneller doet slaan.
Het zijn die grote, statige persoonlijkheid met zijn lange witte baard en rode mijter en die zwarte figuur die enerzijds angst inboezemen, maar tegelijkertijd grote kindervrienden zijn. Het opvoedende aspect, dat steeds meer verloren gaat, is wat het allemaal magisch maakt.

Priester-auteur Wim Vangheluwe schreef een  mooi gedocumenteerd boek over de traditie van de kindervriend Sinterklaas en Zwarte Piet. Hij legt de oorsprong uit via diverse legendes die duizend jaar en meer teruggaan. Nicolaas is een van de belangrijkste heiligen in de orthodoxie. Hij is bijvoorbeeld een van de beschermheiligen van Rusland. Een oude orthodoxe hymne bezingt Nicolaas als ‘een eindeloze fontein van goddelijke gaven’, schrijft Vangheluwe.
De figuur van de heilige Nicolaas van Myra is wijdverspreid en de tradities zijn nog steeds springlevend, ook al zijn ze lokaal enorm geëvolueerd.

Zwart mag niet
Een boek over Sinterklaas is niet compleet zonder het proces te maken van de hele Zwartepietendiscussie in een uitgebreid hoofdstuk. ‘Nergens in de geschiedenis van Zwarte Piet is er ook maar één verwijzing te vinden dat het om mensen met een andere huidskleur, laat staan slaven, zou gaan’, aldus de auteur. Hij schetst het ontstaan van de hele belabberde Zwartepietendiscussie en hoe die – ook dankzij de VN – verder onder het cultuurmarxisme is gedegenereerd. Het blijft vreemd, schrijft Vangheluwe dat wat altijd een onschuldig kinderfeest is geweest, een traditie van zoveel generaties, plots als racistisch, discriminerend en kwetsend wordt omschreven. In Vlaanderen werd het zogenaamde ‘Pietenpact’  na massaal protest afgevoerd, maar in de praktijk is Zwarte Piet wel degelijk verdwenen uit het straatbeeld. . Handelaars zagen zich genoodzaakt afbeeldingen van Zwarte pieten te verwijderen…uit angst om in de vergeetputten van Facebook te belanden.
Wie belang hecht aan de traditie zoals men die zelf heeft mogen ontvangen als kind, wordt plots als een ‘slecht mens’ neergezet.
Hoe komt dit toch? Wat zit erachter? Welke argumenten zijn er? En blijken die argumenten historisch en cultureel juist?

U leest het uitgebreid in dit verhelderend boek. En hoe het cultuurmarxisme haar slag thuis haalde. Heel de Zwartepietendiscussie past uiteindelijk in een breder kader waarbij Westerse tradities, gebruiken en zelfs onze geschiedenis en cultuur onder zware druk staan.

Sinterklaas en zijn knecht: wie zijn ze echt? is verkrijgbaar in onze webwinkel boeken.doorbraak.be.

Bestel hier uw exemplaar

Kijk ook eens naar deze nieuwe uitgaven!

De columns van ons aller Jasmijn Walldorf vind je nu gebundeld in Het jaar van de banaan 2021
Het politiek jaarboek, als het ware, in een satirisch sausje. Want satire in dit land is eenvoudigweg het beschrijven van de werkelijkheid. Jasmijn doet dat met een vlijmscherpe pen.
(ook de bundel Het jaar van de banaan 2020/Het jaar van de banaan 2021 vindt u in onze webwinkel)

 

Cadeau’tje?
De autobiografie van Urbanus En van waar dit allemaal komt is exclusief verkrijgbaar in onze webwinkel: U las ongetwijfeld al de recensie van Luckas vander Taelen. Het is, zo schrijft hij,  bijzonder leuke lectuur om inzicht te krijgen in hoe Urbain Urbanus geworden is, met een heel eigen universum dat van hem de populairste komiek van Vlaanderen zou maken. ‘Wie leest wat hij allemaal meegemaakt en doorstaan heeft, kan niet anders dan respect hebben voor Urbanus. Hij heeft het zélf gedaan en zijn succes heeft hij te danken aan zijn talent en vooral aan zijn doorzettingsvermogen.’

Ook Theo Francken heeft een nieuw boek uit: NAVO, samen met Hendrik Bogaert en Peter Buysrogge:
Hersendood of klaar voor de toekomst?
Kamerlid Theo Francken werd in september van vorig jaar door de Kamer van Volksvertegenwoordigers aangewezen als delegatieleider van de Belgische delegatie voor de Parlementaire Assemblee van de NAVO. Dit ‘NAVO-parlement’, dat opgemaakt wordt uit parlementairen uit de lidstaten van de NAVO, controleert de werking van de NAVO en brengt jaarlijks rapporten uit waarin het haar kijk geeft op de veiligheidsaangelegenheden van de NAVO. In dertien hoofdstukken geven de auteurs in dit boek hun visie.

 

 

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties