JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Brief uit Borgerhout

Peter De Roover17/9/2012Leestijd 2 minuten

Een mail van een oud-leerling van allochtone afkomst maakte indruk op mij en verdient ruimere verspreiding. Ook dat is Borgerhout…

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Zo’n zonnige zondagmiddag in september breng ik liever buitenhuis door. De computer blijft enkele uren onaangeroerd. Ik open pas ’s avonds opnieuw mijn mailbox en zie dat er een berichtje is binnengelopen van een oud-leerling. Murshid (de naam is fictief) studeerde twee jaar geleden af en volgt nu hoger onderwijs. Een kerel met pit, waar ik als leraar heel erg van genoten heb. Het ‘optreden’ van enkele allochtone jongeren daags voordien in Borgerhout ligt hem zwaar op de maag…


Van: Murshid [mailto: [email protected]]
Verzonden: zondag 16 september 2012 17:21
Aan: [email protected]
Onderwerp: Rellen in Borgerhout


Beste meneer De Roover


Gisteren 15/09/2012 is Borgerhout weer eens slecht in het nieuws gekomen. Een bende hersenlozen hebben de boel opgefokt en ervoor gezorgd dat bepaalde vooroordelen bewezen worden.
Ik zit hier mee in. Ik heb het gevoel dat er vanuit de ‘allochtone gemeenschap’ niets wordt gedaan. Dit frustreert mij enorm hard. Omdat ik zie dat er heel veel potentie is in deze gemeenschap. Alleen krijg je het er niet uit. Ik ben zelf jeugdtrainer bij (…) en zie dat probleem. Jongens met heel veel talent belanden vroeg of laat in de criminaliteit omdat er van thuis uit gewoon geen controle is over deze kinderen en wat nog erger is: bepaalde ouders tonen helemaal geen interesse in hun kinderen. Ikzelf heb last van hoe bepaalde mensen zich gedragen. Ik ben opgevoed met normen en waarden. Ik ben een Belg wiens ouders in Marokko zijn geboren. Ik heb voeling met mijn ‘vaderland’ en het is een mooi land om op vakantie te gaan. Maar we leven in België ( laat ons hopen dat we ooit nog Vlaanderen kunnen zeggen).


Ik wil iets doen aan deze problemen. Er zijn vele mensen van Marokkaanse of Turkse origine die politiek bezig zijn. Maar ik heb het gevoel dat die er gewoon zijn om stemmen te ronselen voor bepaalde partijen en dat er niets wordt gedaan aan de werkelijke problemen die zich voordoen. Ik woon op de Turnhoutsebaan en ik zie zelf bijna iedere dag hoe het hier aan toe gaat. We moeten realistisch zijn en inzien dat er in Antwerpen een teveel is aan, laat ik het grof zeggen, buitenlanders die niet van nut zijn voor onze samenleving. Zoals eerder gezegd, ik wil er iets aan doen. Maar alleen is maar alleen en wie gaat er nu naar een broekventje als mij luisteren?


(Daarna schrijft hij dat hij misschien best de stap naar de politiek zou zetten en vraagt hij of ik daarbij advies kan geven.)


De politici van allochtone oorsprong zijn er gewoon om stemmen te winnen. Ik hoop echt dat ik mijn steentje kan bijdragen om de samenleving te verbeteren.


Ik hoop op een vlug antwoord.


Met vriendelijke groeten


Murshid (de naam is fictief)


 

Categorieën

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Meer van Peter De Roover
Commentaren en reacties