Geen ‘Bruine Mars tegen Marrakesh’
In België zijn er groepen die altijd mogen betogen en anderen die afhankelijk zijn van de goodwill van de plaatselijke politici.
foto © Reporters
De Brusselse regering en burgemeester willen geen ‘bruine mars’ en verbieden de ‘Mars tegen Marrakesh’ en alle betogingen in het Gewest.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementBRUSSEL—Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) en Minister-president van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest Rudi Vervoort (PS) hebben de ‘Mars tegen Marrakesh’ die aangevraagd was voor komende zondag 12 december verboden. Om zeker te zijn hebben ze die voor het hele Brusselse Gewest verboden.
Bruine mars
Vooral de bewoordingen waarmee beide politici de mars verbieden valt op. ‘Er kan geen sprake zijn van toe te laten dat er een bruine mars in Brussel mag plaatsvinden.’ Een ‘bruine mars’, het staat er echt. De officiële reden voor de weigering is uiteraard de veiligheid. Het gevolg is dat elke betoging in Brussel zondag verboden is, de ‘politie kan niet elk motief controleren’, lees: we vertrouwen de organisatoren niet om onder een andere naam een betoging aan te vragen en via sociale media op te roepen die uit te bouwen tot ‘Mars tegen Marrakesh’.
Tussen de aankondiging van de betoging en het verbod erop, kwam ook in het nieuws dat verschillende supporterskernen van eersteklasseploegen uit de voetbalcompetitie voor de zondag de strijdbijl begraven en samen zouden optrekken naar Brussel. Ze zouden zo een ‘signaal willen geven aan de politici’. Die kernen zijn georganiseerd via gesloten Facebookgroepen en snel te organiseren. Het lijkt erop dat de deelname van die groepen de Brusselse politici heeft overtuigd de betoging te verbieden.
Verbazing
De organisatoren reageren ‘vol verbazing’. Filip Brusselmans, woordvoerder van de ‘Mars tegen Marrakesh’ & Praeses van het KVHV-Antwerpen, hadden eerst nog begrip voor de beslissing. ‘Aanvankelijk dachten wij dat deze beslissing er kwam vanwege de tragische aanslag in Straatsburg. Het probleem bleek echter niet de veiligheid van onze protesteerders te zijn, maar hun recht op de vrije meningsuiting en om zich te verenigen.’
Brusselmans spaart de grote woorden in zijn kritiek niet. ‘Sinds burgemeester Close graag vergelijkingen maakt met de jaren 30, raden wij hem dan ook aan om zijn eigen handelen daar eens mee te vergelijken. Dit soort praktijken doen ons alleszins denken aan de handelingen van totalitaire regimes. Als een evenement waar 45.000 burgers hun interesse voor tonen via de sociale media verboden wordt, weet je dat er een probleem is met de democratische waarden van deze politici.’ Ondertussen zijn er 11 duizend die ‘gaan’ hebben aangeduid op het Facebookevenement, 34 duizend ‘zijn geïnteresseerd’.
Verdere stappen
De organisatoren lijken niet bij de pakken te willen blijven zitten en beraden zich op verdere stappen ‘omdat wij de democratie ter harte nemen. Ondertussen roepen ze ‘alle bezorgde burgers op om ten volle gebruik te maken van onze resterende burgerrechten en hun ongenoegen via alle mogelijke kanalen te verspreiden. Zo kunnen wij druk op de ketel blijven zetten. De gevestigde politieke elite is alvast zeer duidelijk, voor hen is politiek enkel een bolletje kleuren tijdens de verkiezingen en verder mag de burger zijn mond houden.’
Ondertussen springt Vlaams Belang op het verbod. Tom Van Grieken reageerde op Twitter en Filip Dewinter gebruikte zijn tijd in De Kamer om het verbod aan te klagen als een belemmering op het recht op vrije meningsuiting.
N-VA Jongere Freek Niesten ziet het anders.
Op de site van HLN loopt een poll, waar ze hun lezers vragen of dit een terechte of onterechte beslissing is van de Stad Brussel. na meer dan 23 duizend stemmen zegt 82% neen, 7% is onbeslist en 11% zegt ja.
Vraag
De vraag moet toch gesteld worden of dit verbod de meest verstandige beslissing is van de Brusselse politici. Het lijkt erop dat ze de tegenstanders van het Marrakeshverdrag in de armen van het Vlaams Belang te drijven. Ze geven de partij ruim baan om op dit thema sympathie te werven in Vlaanderen. Het zou me niet verbazen dat dat de bedoeling is. De afkeer van de Brusselse PS voor N-VA is groter dan die voor Vlaams Belang, die voor hen veilig in een cordon zitten.
Categorieën |
---|
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
We konden de voorbije week kennismaken met de PS-staat in al zijn glorie: failliete Waalse steden, cliëntelisme en uitdeelpolitiek in Anderlecht.
Ward Hermans sloot zich als soldaat aan bij de Frontbeweging en bleef nadien Vlaams-nationalist bij de Frontpartij, het Verdinaso en het VNV. Hij stond aan de wieg van de Algemeene-SS Vlaanderen