JavaScript is required for this website to work.
Media

Bruzz: een politiek regimeblad

Dominiek Lootens10/3/2018Leestijd 4 minuten
Bruzz is een regimeblad dat zijn subsidie misbruikt, meent Dominiek Lootens.

Bruzz is een regimeblad dat zijn subsidie misbruikt, meent Dominiek Lootens.

foto © Reporters

Bruzz handelt als een trouw regimeblad. Het weigert Vlaams Belang op grond van ideologische redenen, maar geeft wel forum aan mensen als Abou Jahjah. Tijd om de subsidiekraan dicht te draaien, schrijft Dominiek Lootens.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De systematische weigering van het gratis Brusselse blad Bruzz om het Vlaams Belang op gelijke voet met de andere politieke partijen te behandelen, is onaanvaardbaar. Volgens Brussels parlementslid Dominiek Lootens gedraagt Bruzz misbruikt als een waar regimeblad belastingsgeld om een politieke agenda door te drukken. 

Bij Collegebesluit van 27 februari heeft het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie besloten om 60.000 euro uit te trekken voor de vzw Brusselse Media en dus het gesubsidieerde Brusselse weekblad Bruzz om verslag uit te brengen rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Die subsidies komen bovenop de meer dan zes miljoen euro die de Vlaamse regering voor de vzw Vlaams-Brusselse Media uittrekt en de zowat anderhalf miljoen euro die de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in de begroting voorziet. De vzw Vlaams-Brusselse Media is dus een van de exponenten van de intussen alom gekende maar weinig geroemde Brusselse subsidieslurpers. Nochtans: zeker het wekelijkse huis-aan-huisblad Bruzz blinkt niet echt uit in kwalitatieve journalistiek, deontologie en objectiviteit.

Onkritische interviews

Zo werd de Vlaams-Brusselse lezer de laatste weken met de regelmaat van een klok om de oren geslagen met reportages over en interviews met Dyab Abou Jahjah en zijn partijgenoten. Totaal onkritische interviews trouwens, waar geen enkele serieuze vraag werd gesteld over de man zijn dubieuze verleden, zijn verheerlijking van geweld, zijn ronduit racistische uitspraken, enzoverder. Zo een interview is geen interview maar is gewoon een vrije tribune, weliswaar door iemand anders geschreven. Een beetje zoals ‘zijn’ columns in De Standaard dus.

Dit alles staat in schril contrast met de behandeling die het Vlaams Belang in Bruzz te beurt valt. Alhoewel de partij met Dominiek Lootens in tegenstelling tot Abou Jahjah wél een democratische vertegenwoordiging heeft in het parlement, komt ze nooit ofte nimmer aan bod in Bruzz. Onder de intussen meer dan 460 (!) interpellaties, vragen en initiatieven van Dominiek Lootens deze legislatuur bleek voor Bruzz-magazine blijkbaar niets vermeldenswaardig te zitten. Zelfs betaalde advertenties worden gewoonweg geweigerd.

Ideologische bezwaren

In een brief van 30 juni 2008 meldde de toenmalige algemene directeur van Bruzz (toen nog Brussel Deze Week) aan het Vlaams Belang: “Met dit schrijven laat ik U weten dat Brussel Deze Week vzw om ideologische en commerciële redenen geen advertenties van Vlaams Belang opneemt in haar publicaties”.  We kunnen enkel maar vaststellen dat er voor wat betreft figuren als een Abou Jahjah of partijen zoals zijn Be-One of de PvdA geen ideologische bezwaren zijn bij Bruzz.

De cijfers spreken voor zich. Voor het hele jaar 2017 kwam het Vlaams Belang welgeteld éénmaal aan bod in Bruzz magazine: een foto toen Filip Dewinter samen met Geert Wilders Molenbeek wou bezoeken. In diezelfde periode kwam Open VLD 42 maal aan bod, sp.a 40 keer, N-VA 26, CD&V 25, en Groen 22. Ook Franstalige partijen kwamen in de zogenaamd ‘Vlaams’-Brusselse media veel vaker aan bod dan het Vlaams Belang (PS 29, MR 17, cdH 10, Défi 88, Ecolo 3 en PTB 2). Met een subsidiërende overheid die bestaat uit de Open VLD (Vlaams minister Gatz en VGC-Collegevoorzitter Guy Vanhengel), SP.a (Brussels Collegelid Pascal Smet) en N-VA (Vlaams minister-president Bourgeois) geldt bij Bruzz overduidelijk het motto “wiens brood men eet, diens woord men spreekt”.

TV Brussel niet veel beter

In 2017 verschenen er in Bruzz 5 interviews met mensen van de N-VA, 5 van SP.a, 4 van Groen, 3 Open VLD, 2 CD&V en MR, 1 cdH en PS. Vlaams Belang : nul. Bij de opgenomen vrije tribunes is het de Open VLD dat de kroon spant met 4 stuks. De teksten van Vlaams Belang worden steevast zonder opgave van reden geweigerd. Net zoals de lezersbrieven van gekende VB’ers trouwens.

Op de televisiezender van de vzw Vlaams-Brusselse media – tot voor kort gekend als TV Brussel – is het al niet veel beter. Zo is er de wekelijkse politieke talkshow ‘De Kenners’ waar telkens iemand te gast is om het te hebben over het leven in de hoofdstad. Ook daar zijn de liberalen zowat kind aan huis, samen met de PS trouwens, en mogen ook de sp.a en de N-VA af en toe eens hun zegje komen doen. Het aantal keer dat het Vlaams Belang te gast was bij TV Brussel deze legislatuur: nul, zero, nada.

Brussel Deze Keer

De eerder ondemocratische houding van de Vlaams-Brusselse gesubsidieerde media is niet nieuw. Ook tijdens de vorige legislaturen werd eerst het Vlaams Blok en later het Vlaams Belang angstvallig uit de kolommen van het blad geweerd. In die mate dat vlak voor de verkiezingen van 2014 de partij zélf een huis-aan-huisblad in Brussel liet verschijnen. “Brussel Deze Keer” was een persiflage op “Brussel Deze week” waarin de houding van de toenmalige journalisten – en neemt u die term maar met een kilootje zout – werd gehekeld..  De Vlaams-Brusselse media konden er alleszins niet mee lachen en daagden de partij voor de rechtbank. Waar ze trouwens het deksel meer dan stevig op de neus kregen.

Voor het Vlaams Belang is vandaag de maat vol. Het kan niet dat de vzw Brusselse Media massaal veel belastinggeld misbruikt om een duidelijk partijpolitieke agenda door te drukken en een totaal ondemocratisch cordon médiatique in de praktijk te brengen. Het is evenmin aanvaardbaar dat het College van de VGC blijft belastingsmanna uitstrooien over Bruzz zonder dat er in ruil correctheid, evenwichtigheid en objectiviteit wordt gevraagd. Zowel de Vlaamse regering als het College van de VGC maken zich er van af door te goochelen met termen zoals ‘redactionele vrijheid’. Onzin natuurlijk: redactionele vrijheid geldt enkel voor onafhankelijke bladen met echte journalisten. Niet voor een gesubsidieerd regimeblad met broodschrijvers.

Subsidiekraan moet dicht

Men hoeft alvast geen Nostradamus te zijn om nu al te voorspellen dat de verslaggeving rond de komende gemeenteraadsverkiezingen, waar de vzw dus opnieuw extra middelen voor krijgt, één groot propagandarondje wordt voor de traditionele machtspartijen, met de nodige aandacht ook voor de vrienden van de PvdA, Be-One en waarom niet: de partij Islam. Maar het Vlaams Belang zal totaal doodgezwegen worden.

Vlaams Belang fractievoorzitter Dominiek Lootens zal in de Raad van de VGC het College hierover interpelleren en alvast eisen dat de extra toelage aan Bruzz geschrapt wordt, tenzij er waterdichte garanties komen dat het blad eindelijk – het zou wel eens gaan mogen na al die jaren – het politieke nieuws op een eerlijke en objectieve manier zou brengen, zoals de journalistieke deontologie het trouwens vereist.

De auteur is fractieleider van het Vlaams Belang in het Brussels Parlement.

Commentaren en reacties