JavaScript is required for this website to work.
ECONOMIE

Forum

Op naar een Beneluxbeurs?

Toon Vandeurzen (CD&V): ‘Laat ons opnieuw vanuit Vlaanderen als bakermat van de beurs een stap zetten naar een nieuwe evolutie: een meerlandenbeurs.’

Toon Vandeurzen (CD&V) is Vlaams parlementslid.

22/11/2024Leestijd 3 minuten
Toon Vandeurzen (CD&V).

Toon Vandeurzen (CD&V).

foto © Laura Vereertbrugghen

Toon Vandeurzen (CD&V): ‘Laat ons opnieuw vanuit Vlaanderen als bakermat van de beurs een stap zetten naar een nieuwe evolutie: een meerlandenbeurs.’

De Europese en Vlaamse economie heeft de afgelopen decennia ingrijpende veranderingen ondergaan. Globalisering, technologische vooruitgang en financiële crises hebben de manier waarop bedrijven in Vlaanderen opereren en groeien grondig hervormd.

Vlaanderen is een van de Europese koplopers geworden wat betreft innovatie en telt almaar meer innovatieve startups. Maar de economische valorisatie van onze innovatieve kracht en het doorgroeien van onze baanbrekende startups moet nog beter. Hiervoor is er geld nodig.

Kapitaal zoeken

De vraag is waar onze bedrijven dit kapitaal moeten gaan zoeken. Alleszins niet bij een Vlaamse of federale overheid. De huidige budgettaire context van zowel Vlaanderen als België laat niet toe het bedrijfsleven substantieel te ondersteunen. Toch niet zoals dat gebeurt in onze buurlanden. Maar vanwaar kan dat noodzakelijke kapitaal dan wel komen? Het befaamde Draghi-rapport levert ons een deel van de oplossing.

In zijn rapport doet de voormalige Italiaanse premier een aantal interessante vaststellingen. Zo constateert hij dat onze bedrijven nog al te vaak moeten uitwijken naar niet-Europese kapitaalmarkten – voornamelijk naar de Verenigde Staten – om voldoende financiering te verwerven om te blijven groeien. Daarnaast stelt hij ook vast dat Europeanen meer sparen dan bijvoorbeeld Amerikanen, in plaats van ze te investeren in bedrijven en financiële markten. We weten dat dit bij uitstek geldt voor de Vlaming. Het is bijgevolg niet verbazend dat een van de belangrijkste aanbevelingen van het Draghi-rapport het creëren van een doorgedreven kapitaalmarktunie is.

Niet zonder precedent

Een eengemaakte Europese beurs is een ambitieus project en lijkt nog ver weg. Maar we kunnen alvast streven naar een tussenniveau door de oprichting van een ‘Beneluxbeurs’. Het bbp van de Benelux samen is ongeveer 1,73 biljoen euro (2023). Dit maakt dat de Benelux-economie tot de top 15 van de grootse economieën ter wereld behoort. Door de drie beurzen samen te voegen zouden we dus een grotere, diepere en robuustere kapitaalmarkt creëren die een aantrekkingskracht heeft op zowel nationale als internationale investeerders. Een geïntegreerde beurs zou onze bedrijven meer lokaal de nodige financiële zuurstof kunnen geven voor de duurzaamheidstransitie of om door te groeien.

Zulke schaalvergroting is overigens niet nieuw in onze geschiedenis. Zo werd de effectenbeurs van Antwerpen in 1997 gesloten en met die van Brussel samengevoegd. De beurzen van Brussel en Amsterdam worden overigens al uitgebaat door dezelfde speler, Euronext. Euronext zelf is een internationale, pan-Europese beursmaatschappij die in 2000 ontstond door de fusie van de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam, maar een eengemaakte (fiscale) wet- en regelgeving volgde nooit.

Deze discussies zouden moeten plaatsvinden tussen drie gelijkaardige landen die al decennialang samenwerken, en niet tussen 27 lidstaten met uiteenlopende belangen

Het is net dat laatste dat de belangrijkste uitdaging vormt voor een eengemaakte Beneluxbeurs: er is een eengemaakte (fiscale) wet- en regelgeving nodig, én een autoriteit die de beurshandel coördineert. De inkomsten, bijvoorbeeld uit een eengemaakte roerende voorheffing op dividenden van beursgenoteerde bedrijven of uit de beurstaks, moeten verdeeld worden. Dit zullen geen eenvoudige discussies zijn en vereisen een internationaal verdrag. Maar deze discussies zouden wel plaatsvinden tussen drie gelijkaardige landen die al decennialang samenwerken, en niet tussen 27 lidstaten met uiteenlopende belangen.

Activatie van spaargeld

Daarnaast kan de Beneluxbeurs een extra stimulans betekenen voor de betere activatie van ons spaargeld. Europeanen, en zeker Vlamingen, sparen meer dan Amerikanen, maar durven het minder investeren op de financiële markten. Hierdoor is de toename van persoonlijke welvaart in Europa kleiner.

De demonisering van kapitaal en investeringen door sommige partijen is nefast voor onze welvaartscreatie

We moeten werken aan het verbeteren van de financiële geletterdheid en we moeten het nemen van risico als maatschappij meer durven omarmen. Het kopen van aandelen staat open voor iedereen en is door de veelvoud aan apps nog nooit zo eenvoudig geweest. Het beeld dat enkel ‘rijken’ aandelen houden, klopt allang niet meer. Die demonisering van kapitaal en investeringen door sommige partijen is nefast voor onze welvaartscreatie. We zouden net veel meer moeten streven om een deel van die ongeveer 300 miljard euro, die op Belgische spaarrekeningen staat, te activeren. Het recente succes van de staatsbon van Vincent Van Peteghem en de wet-Cooreman-De Clercq in het verleden, tonen aan dat er hiervoor zeker potentieel is.

Bakermat

Maar wie kan deze opportuniteit omzetten in realiteit? Misschien is er een rol weggelegd voor onze kersverse minister-president, bevoegd voor economie en industrie. Het concept van een beurs vindt immers zijn oorsprong in het middeleeuwse Brugge in de herberg van de familie Van der Beurze. Het werd later uitgewerkt in Antwerpen en kwam in Amsterdam tot zijn bloei.

Vlaanderen is de bakermat van de beurs. Laat ons opnieuw vanuit Vlaanderen een stap durven zetten naar een nieuwe evolutie: een meerlandenbeurs. Een eengemaakte Beneluxbeurs kan overigens dienen ter inspiratie van een echte eengemaakte Europese beurs, zoals de Benelux ook ter inspiratie diende voor de oprichting van de Europese Unie en onze landen daarbij ook echte voortrekkers waren.

Toon Vandeurzen (CD&V) is Vlaams parlementslid.

Commentaren en reacties