JavaScript is required for this website to work.
Europa

Bulgarije stopt South-Stream pijplijn

Theo Lansloot22/8/2014Leestijd 1 minuut

De EU is kritisch voor de nieuwe gastoevoerlijn vanuit het oosten. Bulgarije heeft alvast de werken stopgezet aan de ‘South Stream’-pijplijn op zijn grondgebied.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 30 juli 2014 vestigde Doorbraaker reeds de aandacht op dat:

– Duitsland betrokken is bij de aanleg van de ‘Nord Stream’-pijplijn die Oekraïne omzeilt om Noord-Europa van Russisch gas te voorzien;
– Italië met de ‘South Stream’-pijplijn hetzelfde wil doen voor Zuid-Europa;
– Europa aldus voor gasleveringen uit het oosten volledig op Rusland zou zijn aangewezen en bovendien Oekraïne volledig buitenspel zou zetten.

De grote promotor van de ‘South Stream’-pijplijn is de huidige Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, die momenteel als een van de meest waarschijnlijke opvolgers wordt getipt van Catherine Ashton de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid.

Verschillende lidstaten oordelen dat zij voor dit ambt niet in aanmerking komt omdat zij te weinig politieke ervaring heeft en te soft is tegenover de Russische president Poetin.

De Italiaanse industrie zou met de ‘South Stream’-pijplijn een aardig centje verdienen.

Midden in het conflict tussen Rusland en Oekraïne nam het Europees parlement op 17 april 2014, een niet-bindende resolutie aan tegen het ‘South Stream’-project en de aanbeveling dat de EU zou zoeken naar andere bronnen vanwaar gas te betrekken.
Opverzoek van de EU-Commissie stopte Bulgarije in juni 2014 voorlopig de werken aan de pijplijn op zijn grondgebied omdat de EU-Commissie eerst een onderzoek wilde instellen naar mogelijke inbreuken op de EU-regels betreffende de toekenning van openbare aanbestedingen.
Op 19 augustus 2014 maakte de Bulgaarse regering in Sofia bekend dat dit verbod van kracht blijft totdat het onderzoek van de Europese Commissie volledig is afgerond wat allicht een hele tijd kan duren.

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties