JavaScript is required for this website to work.
post

Clintons Watergate

Theo Lansloot1/11/2016Leestijd 5 minuten

Een adviseur van voormalig president Bill Clinton noemde de huidige vicecampagneleidster van Hillary, Huma Abedin, ooit een mini-Hillary.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Beide vrouwen hebben veel gemeen. Zij zijn ontegensprekelijk allebei uiterst ambitieus. De twee probeerden hun weg naar de top in te korten via een huwelijk. In beide gevallen zorgden hun echtgenoten voor de nodige seksschandalen om tot dusver dit doel niet helemaal te bereiken.

Bill Clinton

De affaires van Bill Clinton zijn voldoende bekend om er nog veel woorden aan vuil te maken. Toch mag niet worden vergeten dat het Huis van Afgevaardigden op 19 december 1998 een afzettingsprocedure tegen Clinton begon op grond van verdenkingen van meineed en tegenwerking van de rechtsgang. De procedure draaide om de verdenking van machtsmisbruik en meineed. Clinton zou gelogen hebben over zijn affaire met Monica Lewinsky. De Senaat besloot echter op 12 februari 1999 na amper een maand onderzoek Clinton niet te veroordelen, waardoor hij zijn tweede termijn kon afmaken. De klacht van Paula Jones over aanranding kocht hij af door een minnelijke schikking van 850.000 USD. Een federale rechter veroordeelde Clinton vanwege minachting van het hof (het liegen in een verklaring) tot het betalen van een boete van 90.000 USD. Om de procedures te vermijden om hem zijn recht tot uitoefenen van het vak van advocaat te ontnemen, leverde hij dit recht zelf in. Voorwaar geen fraai palmares.

Anthony Weiner

De ex-man vaan Huma Abedin is een in New York geboren etnische Jood. Van 1985 tot 1991 was hij een assistent van de eveneens Joodse politicus Chuck Schumer, die eerst in het Huis van Afgevaardigden zat en nu senator is voor New York. Op 27 mei 2011 verstuurde Weiner via Twitter een link naar een foto van zijn erectie in een onderbroek. Eerst ontkende Weiner dit en verklaarde dat hij gehackt was, en dat onderzocht moest worden of het wel zijn penis was op de foto. Later verklaarde hij de foto wel degelijk verzonden te hebben, en er bleken ook andere foto’s te zijn. De zaak werd breed uitgemeten in de media, en werd bekend als het ‘Anthony Weiner sexting scandal’ of ‘Weinergate’. Op 16 juni 2011 trad Weiner af en werd hij opgevolgd door een Republikein.

Ondanks alles wilde Weiner niettemin burgemeester van New York worden. In maart 2013 had hij al meer dan 5,1 miljoen dollar opgehaald voor zijn campagne. Hij deed het aanvankelijk goed, maar nieuwe onthullingen over pikant sms-verkeer tussen hem en jongere vrouwen deden zijn kandidatuur de das om.

Het gezin Abedin

De moeder van Huma, Saleha Mahmood Abedin, is Pakistaanse en haar vader een Indiase moslim. Toen zij twee was, verhuisde het gezin naar Djedda in Saoedi-Arabië, een land waar vrouwenrechten, waarover Hillary Clinton het tot in den treure over heeft, op zijn zachtst uitgedrukt geen prioriteit zijn.

Gesteund door de rector van de Koning Abdulazziz Universiteit richtte haar vader daar het ‘Instituut voor Moslimminderheden’ op en was hij de eerste uitgever van het ‘Journal of Muslim Minority Affairs’. De bedoeling van het blad bestond erin ‘bijdragen opdat alle moslimminderheden in heel de wereld hun legitieme rechten krijgen’.

Na de dood van haar man in 1993 werd de moeder van Huma hoofd van het Instituut en uitgever van het Journaal. Zij is dat nog steeds. Zij zit ook in de ‘International Islamic Council for Da’wa and Relief’. Dawa kan zo zowat worden beschouwd als het islamitische equivalent van missionaris of zendeling.

De man die de Abedins in Djedda huisvestte en steeds hun beschermer bleef, Abdullah Omar Nasseef, was lange tijd secretaris-generaal van Moslim Wereldliga. Hij wordt verdacht van banden met wijlen Osama bin Laden, het vermeende brein achter de aanslag op de ‘World Trade Towers’ in New York. Op 2 mei 2011 werd die door Amerikaanse militairen doodgeschoten in het zwaarbeveiligde huis in de Pakistaanse stad Abottobad waar hij op dat moment verbleef. De actie was goedgekeurd door president Obama en opgezet in samenwerking met de CIA.

Huma’s moeder bestond het na de aanslag te verklaren dat die slechts aan de VS zelf te wijten was omwille van hun optreden tegen moslims in de wereld. Haar dochter heeft haar nooit tegengesproken.

In 1996 was Saleha Mahmood de afgevaardigde van de ‘Moslim World Leage’op een VN -conferentie. Zij sprak zich fel uit tegen Clinton en andere omdat die ‘een heel agressieve en radicaalfeministische redenering voerden’. Vrouwen mondiger maken berokkende vrouwen meer nadeel dan voordeel en ging in elk geval in tegen de islam ‘die het verst gaat in de gelijkheid tussen de seksen’. Mannen moeten volgens haar echter altijd de baas blijven en partnergeweld schreef zij toe aan de stress en de frustratie waarmee zij dagelijks te maken hebben. Hen daarvoor straffen achtte zij een stap te ver.

Huma Abedin

Evenals haar ouders is zij moslim. Het grootste deel van haar jeugd bracht ze in Saoedi-Arabië door. Op haar achttiende verhuisde ze terug naar haar geboorteland, niet naar Kalamazoo (Michigan), waar zij geboren is, maar naar Washington DC. Zij begon studies voor het behalen van een ‘Bachelor of Arts’ aan de dure George Washington universiteit. Tijdens haar studie liep ze vanaf 2009 stage in het Witte Huis. Hoe zij daar terecht kwam is onduidelijk. Op haar leeftijd en haar exotische sensualiteit moet zij beslist een grote verleiding zijn geweest voor een vrouwengek als Bill Clinton.

Zij maakte deel uit van de staf van First Lady Hillary Clinton en ontwikkelde met haar een nog nauwere band als persoonlijke assistent. Dit was zij ook al geweest ten tijde van de Senaatscampagne van Hillary in 2000 en van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008. Barack Obama koos Clinton in 2009 als minister van Buitenlandse Zaken. Clinton benoemde Abedin op haar beurt als haar vicestafchef. Zij adviseerde de minister regelmatig in verband met het Midden-Oosten. Op grond van haar achtergrond rijst de vraag hoe goed dat advies wel was. Haar als spionne bestempelen als sommigen doen is allicht een bocht te ver. Niettemin is het toch maar de vraag of iemand met haar achtergrond past in de onmiddellijke omgeving van de president van de Verenigde Staten.

Als vicestafchef van de Buitenlandminister had zij het privilege om ook betaald advieswerk te doen voor Teneo, een consulent met belangrijke klanten als Coca-Cola

Huma werkte ook voor de Clinton Foundation. Een stichting ‘voor het goede doel’. Die heeft een jaarlijkse omzet van meer dan honderd miljoen euro. Recent is gebleken dat er nauwelijks schotten zijn tussen de Stichting en de bankrekening van Bill en Hillary Clinton zelf. In augustus 2016 bleek uit vrijgegeven e-mails dat grote donateurs van de Clinton Foundation via Abedin om gunsten of een afspraak met Clinton vroegen. Hillary kon dan haar ambt als minister gebruiken om haar donateurs te bevoordelen. Na het terugtreden van Clinton als minister van Buitenlandse Zaken bleef Abedin in 2013 voor de Foundation werken. ‘Hillary Clinton’s shadow’ is nu 40 jaar.

FBI

Wist de veiligheidsdienst van het enige westerse land dat nog iets betekent al dan niet van dit bizarre verhaal af? Waarschijnlijk wel. Het kan dus niet anders dan dat de Clinton/Obama-clan de FBI tot dusver het zwijgen is opgelegd. Beide onderstellingen zijn uiterst verontrustend.

In de strijd tussen presidentskandidate Hillary Clinton en het FBI over het onderzoek naar e-mails uit de omgeving van de Democratische presidentskandidate, neemt president Obama afstand van zijn partijgenoten en dus van Hillary Clinton zelf. Over FBI-chef James Comey zei woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis: ‘Ik bekritiseer hem niet, ik verdedig hem niet’ en ‘de president gelooft niet dat Comey in het geheim erop uit is om een kandidaat of een partij te bevoordelen’. Michelle Obama moet met stomheid geslagen zijn nadat zij voor kort nog samen met ‘haar beste vriendin Hillary’ lustig campagne voerde.

Peilingen

Volgens de jongste peilingen ligt Trump sinds mei nu weer voorop. Het verschil is klein. Slechts zowat één procent. Afwachten wat de kiezers op 8 november beslissen. Helaas hebben velen al gestemd. Is dat voldoende reden voor een toch verliezende Trump om de uitslag van de verkiezingen wettelijk te betwisten? De vraag blijft alsnog open.

 

Foto: (c) Reporters

 

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties