fbpx


Niet gecategoriseerd
Verkiezingen

Crisis een week voor de verkiezingen

Tom Passemiers niet langer lijsttrekker...van de tweede kolom‘Tom Passemiers. Uw lijsttrekker van de tweede kolom!’

Ik staarde naar het kiesfoldertje en probeerde het te snappen. De lijsttrekker van de tweede kolom, Tom Passemiers, komt op bij de Gemeentebelangen van Vettige Julien. Hij staat op de elfde plaats. In mijn dorp zijn er 23 zitjes te verdelen in de gemeenteraad. Het foldertje van Tom legt me netjes uit hoe ik geldig kan stemmen op 14 oktober. Kolom één loopt van Vettige Julien tot Tanja Krokers en kolom twee van Tommeke tot Shane Colman, de lijstduwer waarvan niemand uit mijn vriendenkring weet wie het is.

Niet met mij

Het glanzende papiertje zat verfrommeld in de brievenbus. Tom had geluk dat ik zijn promopraatje uit de bus haalde en in mijn jaszak stopte. Mijn vrouw gooit die dingen meteen de papiermand in. Ze vindt het buitenmatig ergerlijk dat ik al die dingen wil lezen en daarna nog eens bijhoud. ‘Wat kunt ge daar nu mee aanvangen?’, vraagt ze dan. Gemonkel is daarop mijn scherpste repliek. Weet zij veel dat ik Ann Daelemans, de knappe eerste schepen van de tsjeven, voor blok zette dankzij mijn collectie verkiezingsfolders. Overigens, ik vind Ann intellectueel knap. ‘Marcel’, zei ze me op onze zonovergoten jaarmarkt, ‘we gaan werk maken van een sporthal.’ Onze sportverenigingen moeten het nu doen met een aftands gebouw dat in handen is van een bijna failliete vzw. ‘Ah’, antwoordde ik triomfantelijk, ‘zoals zes jaar geleden! En als ik me niet vergis was in 2006 de slogan van den burgemeester “Geef mij uw vertrouwen en ik zal u een sporthal bouwen”‘. Het leek meer op een caféspreuk dan op een slogan. Ann lachte wat ongemakkelijk en stapte naar iemand anders toe. 1-0 voor mijn verzameldrang.

Versnippering

Zondagochtend trok ik naar goeie gewoonte richting het Parochiehuis bij Magda. Ik passeerde de verkiezingsborden. Deze keer proberen er meer partijen dan ooit de kiezer te charmeren. Negen partijen in totaal! Naast de almachtige CD&V en de eeuwige socialisten als uitdagers, heb je een VLD-lijst. De Gemeentebelangen van Julien scheurden zich af van de tsjeven en dagen nu de burgemeester uit. De Echte Socialisten bieden zich ook aan, zij zijn ontevreden sp.a’ers. Er is in ons dorp voor de eerste keer een N-VA-lijst. Dan heb je de Rode Vernieuwing die zich afscheurde van de Echte Socialisten. Ze kwamen niet overeen over wie de lijst zou trekken. Vandaar. Het Vlaams Vertrouwen diende op de laatste nipper een lijst in. Dat wordt geleid door de vroegere N-VA voorzitter en enkele van zijn medestanders. Allemaal uit de N-VA gezet. En ten slotte is er nog de partij van Stijn Dooms die met hulp van zijn moeder een lijst van twee indiende met de naam ‘Voor een nieuw voetpad in de Stoelstraat’. Het trottoir ligt daar echt wel slecht.

Nieuwe campagne

Bij Magda binnenstappend viel het me meteen op dat Tommeke Passemiers behoorlijk beschonken de show stond te stelen. ‘Ze beseffen niet met wie dat ze te doen hebben!’ Zijn vinger ging de hoogte in. Intussen zat ik aan mijn vaste tafeltje bij het raam en kwam Magda zonder iets te zeggen mijn Rodenbach brengen. Goede gewoontes hebben geen uitleg nodig. Tom daarentegen…. ‘Ik ben ik wel de lijsttrekker van de tweede kolom! En ik zal het blijven ook! Magda, geeft die mensen nog iets te drinken.’ Er moet bij Gemeentebelangen een slimmerik hebben opgemerkt dat de elfde plaats op de stemcomputer niet bovenaan de tweede kolom staat. Maar onderaan de eerste kolom. Franky probeerde nu Tom te troosten. ‘Maar ge kunt misschien nog campagne voeren als lijstduwer van de eerste kolom, Tom?‘ De onfortuinlijke ex-lijsttrekker liep rood aan: ‘Een week voor de kiezing!? Iedereen in’t dorp lacht mij uit!’ Dat men hem al langer uitlacht, beseft hij waarschijnlijk niet direct. ‘Al die propaganda moet aangepast worden. Ik heb 500, 500!, affiches laten maken met “Uw lijsttrekker van de tweede kolom” op gedrukt! En dan heb ik het nog niet over mijn 7 000 folders!’

Grote beloftes

Ik had wel wat met hem te doen. Met mijn linkerhand nam ik het verfrommelde foldertje uit mijn zak. Tom zag er op de foto frisser uit dan hier voor mij in ’t café. Het gerimpelde effect hadden ze wel gemeen. ‘Uw lijsttrekker van de tweede kolom!’ Hij beloofde het probleem van de drukke hoofdbaan door ons dorp aan te pakken. Ook al is dat een gewestweg. Een nieuwe sporthal komt er uiteraard ook met hem. Net als een vernieuwd kerkhof, raar want wat valt er aan die dooie boel te vernieuwen? Een fuifzaal voor de jeugd en een nieuwe brandweerkazerne staan ook in zijn plannen. En dat allemaal met lagere belastingen. ‘Ik gaan ermee naar de rechtbank! Ik ben en blijf de lijsttrekker zeg ik u!’

Ik voorspel u een nieuwe scheurlijst.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Marcel 't Kint

Marcel 't Kint (1947) observeert het dorpsleven en de wereld om hem heen. Hij beoefende twaalf stielen en beging evenveel ongelukken. Nu zet hij zich in voor Doorbraak.