JavaScript is required for this website to work.
post

De Cicero in Christoph D’Haese

Aalsterse burgemeester bindt de borstplaat om

Karin Dedecker9/2/2015Leestijd 2 minuten

Je moet wel fan worden van de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese, nu al een van de meer kleurrijke figuren in de N-VA-Kamerfractie. De brave man herinnert zelfs aan staatsmannen als Marcus Tullius Cicero. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Onbegrip, ergernis en veel hoon: dat oogste de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese toen hij aankondigde misschien een kogelwerende vest te zullen dragen tijdens het carnavalsfeest in zijn stad. Dat het aanstellerij was. Dat het roepen was om aandacht. Dat het wel heel dom was om zoiets aan te kondigen in de krant. 

De spotters hebben ongelijk: grote geesten zijn Christoph D’Haese vooraf gegaan. Bij Plutarchus lezen we dat de grote Romeinse redenaar en staatsman Marcus Tullius Cicero (106-43 voor Christus) ook al een borstplaat droeg onder zijn toga. Dat was in de context van de Catilinarische samenzwering, die Cicero zelf ontdekt en minstens een beetje aangedikt had. 

Ook Cicero liep een beetje te koop met het grote gevaar dat zijn leven zogezegd liep. Zijn borstplaat werd eigenlijk bedekt door zijn toga, maar volgens Plutarchus zorgde Cicero er voor dat iedereen het stuk metaal regelmatig te zien kreeg. Temidden van zijn uitgebreide escorte liet Cicero zijn toga dan naar beneden glijden met een dramatisch gebaar en een luide jammerklacht. Bij de consulverkiezing in 63 voor Christus droeg Cicero zijn borstplaat zelfs naar het Campus Martius, waar de burgers hun stem uitbrachten. 

Zelfs anno 2015 weten we niet zeker hoe tastbaar het ‘complot’ van Lucius Sergius Catilina was. Wou de verarmde patriciër de republiek echt ten gronde richten? Werd Rome echt bedreigd door slavenopstanden en barbaarse stammen? Het lijkt er sterk op dat Cicero de bedreiging enigszinds overdreven heeft. Zeker is dat consul Cicero elementaire burgerrechten geschonden heeft in naam van het hogere staatsbelang en de bestrijding van het terrorisme. Tijdens de hele crisis heeft Cicero zich bijna zeker als een echte diva gedragen. Alle gelijkenissen met hedendaagse crises berusten natuurlijk op louter toeval.

Christoph D’Haese kan zich dus optrekken aan zijn beroemde voorganger. Ook Cicero kreeg en krijgt de kritiek dat hij een aansteller was, een zelfingenomen clown die zichzelf wel heel graag hoorde spreken. Ook het proza van Cicero wordt soms een tiktje gezwollen genoemd. En ook Cicero kreeg het verwijt dat hij een politieke opportunist was – een belediging die ook Christoph D’Haese al vaak moest incasseren, en dat alleen maar omdat hij pas de oversteek naar N-VA maakte toen hij een duel om het Open VLD-lijsttrekkerschap verloor van een zekere Jean-Jacques De Gucht.

In Rome vielen er uiteindelijk heel wat doden – hopelijk moet het volksfeest in Aalst niet zo ontsporen. Er zijn gelukkig geen echte aanwijzingen dat het grootste carnavalsfeest van Vlaanderen dit jaar bedreigd wordt. De kans is groot dat er komende zondag gewoon veel gelachen en gefeest wordt. De burgemeester van Aalst heeft inwoners van zijn stad die zonder inspiratie zaten net een prachtig cadeau gedaan. 

Hoe lang nog, Christoph D’Haese, zult gij onze lachspieren op de proef stellen?

Commentaren en reacties