JavaScript is required for this website to work.
Analyse

De kerstpeiling van Maurice de Hond: aanhang Wilders blijft maar groeien

NieuwsHerman Matthijs26/12/2023Leestijd 1 minuut
Dilan Yesilgoz (VVD).

Dilan Yesilgoz (VVD).

foto © Belga Image

In Nederland hebben de partijen tijdens het kerstreces de tijd om na te denken over een coalitievorming. Kunnen Vlaamse partijen hieruit lessen trekken?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In vergelijking met de verkiezingsresultaten van 22 november zou volgens de kerstpeiling van Maurice De Hond dit de uitslag zijn voor de 150 zetels van de Tweede Kamer (tussen haakjes de uitslag van november in zetels):

PVV: 48 (37)

PvdA-GroenLinks: 22 (25)

NSC: 18 (20)

VVD: 13 (24)

D66: 11 (9)

BBB: 9 (7)

CDA: 6 (5)

SP: 5 (5)

Zes andere partijen halen elk drie zetels.

De PVV van Wilders stijgt dus in één maand met elf zetels en komt op bijna één derde van alle zetels. Het heeft er alle schijn van dat de Nederlandse kiezers minstens Wilders’ onderhandelingspositie apprecieert. Van der Plas en de BBB willen best met de PVV gaan praten en dat wordt beloond in deze peiling.

Waarschijnlijk is er zelfs een verband tussen de BBB-winst en het NSC-verlies. Dat Omtzigt verliest zou wel eens te maken kunnen hebben met zijn getreuzel over de coalitiegesprekken.

Maar de grote verliezer én bij de verkiezingen én nu ook weer, is de VVD die zowaar halveert. De rechts-liberale partij raakt het intern maar niet eens over de regeringsdeelname. De top weet het niet en de basis is overwegend voor.

Op 22 november hadden deze vier partijen (PVV, VVD, BBB en NSC) in totaal 88 zetels op 150. In deze peiling zijn er dat precies evenveel, maar intern is er wel wat verschoven tussen deze vier.

Het is vooral aan Yesilgöz om haar VVD op één lijn te krijgen. Want nieuwe verkiezingen dreigen voor de VVD een totale deconfiture te worden. Wat het CDA en de PvdA al eerder hebben meegemaakt.

Gelukkig is er nu ook voor de Nederlandse partijen kerstreces. Tijd dus om een en ander nog eens goed te overdenken. En ook de Vlaamse politieke partijen kunnen uit wat er bij onze noorderburen aan het gebeuren is veel lessen trekken.

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Commentaren en reacties