JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Hoe liggen de Vlaamse kaarten?

VerkiezingenHerman Matthijs12/6/2024Leestijd 2 minuten

foto © Vlaanderen.be

Prof. Herman Matthijs vertaalt de verkiezingsresultaten op Vlaams niveau naar mogelijke coalities, commissies, raden van bestuur…

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De kiezers hebben afgelopen zondag de 124 zetels in het Vlaams Parlement ingevuld. Wat zijn de gevolgen voor de verdeling van de vele (andere) mandaten ?

Ter herinnering, de zetelverdeling:

  • N-VA 31
  • VB 31
  • Vooruit 18
  • cd&v 16
  • Open Vld 9
  • PVDA 9
  • Groen 9
  • team Fouad Ahidar 1

De zes Brusselse zetels komen er twee bij Groen; N-VA, VB, Vooruit en Open Vld hebben er elk één.

Regering

Een goede democratische gewoonte laat het initiatiefrecht voor een nieuwe regering over aan de grootste fractie in het parlement. Maar de Vlaamse coalitiemogelijkheden zijn vrij beperkt. De combinatie N-VA met Vooruit en de cd&v behaalt 65 zetels op 124 voor de gemeenschapsmateries, en 63 zetels op 118 voor de gewestmateries.

In de commissies van het Vlaams Parlement komt deze coalitie uit op 8 leden van de 15. De combinatie N-VA met het VB eindigt op 62 van de 124 zetels, maar heeft wel een meerderheid voor de gewestmateries met 60 op 118 zetels, en ze heeft  ook een meerderheid in de commissies met 8 leden op 15.

Dus enkel één coalitie heeft  overal een meerderheid: de N-VA met cd&v en Vooruit.

Commissies en bureau

De parlementaire commissies bestaan uit 15 leden en hier krijgen we de volgende verdeling: N-VA en VB hebben elk 4 leden, Vooruit en cd&v elk 2, Open Vld, Groen en de PVDA elk één.

Het Vast Bureau van het Vlaams Parlement bestaat uit acht leden (1 voorzitter, 4 ondervoorzitters en 3 secretarissen): drie van N-VA en drie van het VB; Vooruit en cd&v hebben er elk één. Dit Bureau wordt uitgebreid met de fractieleiders (een fractie heeft minimaal vijf verkozenen) tot het Uitgebreid Bureau.

Senaat

Het Vlaams Parlement levert ook 29 gemeenschapssenatoren. Op basis van de verkiezingsuitslag worden deze 29 mandaten als volgt verdeeld:

  • N-VA: 8
  • VB: 7
  • Vooruit en cd&v: elk 4
  • Open Vld, PVDA en Groen: elk 2

Vele raden van bestuur van Vlaamse openbare instellingen worden samengesteld op basis van de krachtsverhoudingen in het Vlaams Parlement. Neem nu de acht politieke leden van de raad van bestuur van de VRT: drie voor de N-VA, drie voor het VB , één voor Vooruit en één voor cd&v. Daarnaast zijn er nog vier leden die aangeduid worden op basis van hun ervaring/kennis.

In een raad van bestuur met bijvoorbeeld dertien leden wordt dat vanaf heden: N-VA en het VB elk drie, Vooruit en cd&v elk twee, de liberalen, de communisten en Groen elk één.

Deze nieuwe zetelverdeling in het Vlaams Parlement heeft dus belangrijke gevolgen voor de verdeling van de macht binnen de publieke sector in Vlaanderen.

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Commentaren en reacties