De Waalse Berlusconi
De Waalse krantentitels van L’Avenir worden overgenomen door intercommunale Tecteo. De al zeer machtige PS-politicus en Tecteo-baas Stéphane Moreau wordt zo nog invloedrijker.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementMR-voorzitter Louis Michel waarschuwde op de zomeruniversiteit van de Franstalige liberalen voor de ‘berlusconisering’ van de Waalse pers. Reden was de verkoop door Corelio (o.a. De Standaard) van zijn Waalse krantentitels onder de noemer L’Avenir aan de Waalse kabelgroep Tecteo. Eigenlijk is de nieuwe eigenaar van L’Avenir een intercommunale met een sterke PS-stempel. De acquisitie zou ook een opstap zijn naar een fusie met een andere Franstalige mediagroep, IPM die La Libre Belgique en La Dernière Heure onder zijn vleugels heeft. Waardoor Tecteo-baas en Luiks PS’er Stéphane Moreau 50 procent van de Waalse krantenmarkt in handen zou krijgen. In journalistieke kringen is de vrees van de aantasting van de redactionele onafhankelijkheid groot. Is hier een Waalse Berlusconi in de maak? Misschien nog niet maar Moreau en zijn Tecteo hebben stilaan zo’n grote greep gekregen op de Waalse economie en zelfs het maatschappelijk leven in het algemeen dat een mens er ongemakkelijk van wordt.
Economische octopus
De activiteiten van Tecteo – in 2007 ontstaan uit de Luikse intercommunale ALE (Association Liègeoise de l’électricité) – zijn amper bij te houden. Al vroeg actief in de teledistributie is het nu via VOO een soort van Waals Telenet geworden met telefonie, internet en tv-diensten. Alleen dat Tecteo in overheidshanden is. 52 procent is eigendom van de provincie Luik, 47 procent is van 76 Waalse gemeenten en voorts zijn ook Voeren en een aantal Brusselse gemeenten eigenaar. In de bestuursorganen zitten alle Waalse partijen vertegenwoordigd maar die zeggen niet veel. De gemeenten zijn al blij dat ze jaarlijks massa’s dividenden mogen opstrijken. Want Tecteo is ook in de energiesector actief zoals het beheer van de gas- en elektriciteitsdistributie in Luik. En dat brengt geld op. Voorts worden er via Tecteo Invest participaties in bedrijven genomen. Dat is te danken aan Ogeo Fund, het vijfde grootste Belgische pensioenfonds. Die middelen worden steevast belegd in bedrijven. Via allerlei dochtervennootschappen is Tecteo ook gelinkt aan Elia, Fluxys en zelfs de Luikse luchthaven. Resultaat: een mooie omzet van 570 miljoen euro en een nettowinst in 2012 van 58,8 miljoen euro. Tecteo stelt ook 2000 mensen te werk. Een echte Waalse economische octopus die wordt gecontroleerd door twee kopstukken uit de Luikse PS: ceo Stéphane Moreau en Luiks PS-gedeputeerde André Gilles, voorzitter van de raad van bestuur.
Geen politiek toezicht
Deze twee heren doen in feite wat ze willen. Het is zelfs niet bekend hoeveel ze jaarlijks verdienen. Van Stéphane Moreau (49) is geweten dat het honderdduizenden euro’s per jaar zijn. De Waalse minister van Binnenlandse Zaken Paul Furlan – een PS’er overigens – heeft al herhaaldelijk gevraagd om de emolumenten van de bestuurders en ceo’s van de intercommunales bekend te maken. Bijna alle Waalse instellingen doen het, behalve Tecteo. Moreau weigert en juridisch staat hij sterk. Door het feit dat ook Brusselse en één Vlaamse gemeente (Voeren) aandeelhouder zijn, gaat het hier om een tweetalige intercommunale en ontsnapt ze zo aan de voogdij van de Waalse regering.
Moreau is geliefd en gehaat tegelijk. Geliefd omdat hij in het Luikse Ans nu de echte politieke erfgenaam is van de vorig jaar overleden Michel Daerden. Daarvoor was er nog enige animositeit omdat Moreau zijn vroegere mentor bij leven opzij had geschoven om zo burgemeester te worden van Ans. Daerden vergeleek Moreau toen met ‘Brutus’, de stiefzoon die Julius Caesar hielp vermoorden. Moreau heeft er – ondanks stemmenverlies – voor gezorgd dat Ans een rode burcht bleef na de verkiezingen van oktober 2012 en daar is de Luikse PS hem zeer dankbaar voor. Hij krijgt van de Luikse politici carte blanche om het Tecteo-imperium verder uit te bouwen. Maar deze kleinzoon van de vroegere burgemeester van Alleur wordt ook gehaat omdat hij volgens vele socialisten zijn politieke afkomst aan het verloochenen is. Moreau noemt men een socialistische liberaal, een kapitalist ook. Hij herhaalt steevast: ‘Om welvaart te verdelen moet je eerst welvaart creëren.’ Een adagium dat de meeste Europese sociaaldemocraten onderschrijven. Binnen de PS staat zo’n uitspraak gelijk met vloeken in de kerk. Deze volgens velen te machtige en te rechtse socialist zou wel eens snel veel vijanden kunnen maken in eigen rangen. De scheldnaam ‘Waalse Berlusconi’ zou in de Vurige Stede wel snel een algemeen gebruikt epitheton kunnen worden.
<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>
Frederik Dekeyser (1972) is econoom en werkt in de financiële sector
Vives houdt na het probleem-België het probleem-Brussel tegen het licht van de economie van het federalisme.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.