Forum
ECB-voorzitter Lagarde misbruikt haar positie voor politiek gewin
Het Nederlandse Europarlementslid Michiel Hoogeveen (JA21) neemt ECB-voorzitter Christine Lagarde op de korrel.
—
Michiel Hoogeveen (1989) is lid van het parlement van de Europese Unie voor het Nederlandse JA21. Hij is ondervoorzitter van de commissie Economische en Monetaire Zaken.
Christine Lagarde
foto © Belga Image
Het Nederlandse Europarlementslid Michiel Hoogeveen (JA21) neemt ECB-voorzitter Christine Lagarde op de korrel.
Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, toonde zich op het World Economic Forum in Davos strijdbaar. Bij een mogelijke terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis zou volgens haar ‘de beste verdediging de aanval zijn’. Trump zou een bedreiging vormen voor de EU. De uitspraak deed flink wat wenkbrauwen fronsen. Bemoeit de voorzitter van onze centrale bank zich niet te veel met de politiek?
Onlangs werd bekend dat een meerderheid van het personeel van de Europese Centrale Bank (ECB) ontevreden is over het functioneren van hun bazin. Uit een vakbondsenquête gaven deelnemers aan dat Lagarde niet de juiste persoon is om de ECB te leiden. Een meerderheid beoordeelde haar algehele prestaties in de eerste helft van haar achtjarige ambtstermijn als ‘zeer slecht’ of ‘slecht’.
Springplank
De kritiek van de medewerkers betreft met name de wijdverbreide ontevredenheid over Lagardes innige verstrengeling met de politiek. Ze zou haar ECB-presidentschap gebruiken om haar persoonlijke agenda ten uitvoer te leggen. Verschillende respondenten suggereerden zelfs dat de voormalige Franse minister van Financiën de bank gebruikt als springplank terug naar de politiek.
Zulke kritiek is dodelijk voor het vertrouwen in de centrale bank. Op papier is het namelijk een onafhankelijke instelling met als primaire doelstelling het handhaven van prijsstabiliteit in de eurozone. Opgericht met de bedoeling een evenknie te vormen voor de solide Duitse Bundesbank. Met een sterke euro, een lage inflatie en degelijk monetair beleid.
Klimaatverandering
Onder Mario Draghi, de Italiaanse voorganger van Lagarde, werd al flink gemorreld aan dat monetaire mandaat. Er werden jarenlang grootschalige opkoopprogramma’s van staatsobligaties uitgevoerd om vooral de renteverschillen tussen de sterke en zwakke eurozonelanden niet te ver te laten oplopen. Het redden van de eurozone prevaleerde boven prijsstabiliteit.
Onder Lagarde is het oorspronkelijke mandaat van de ECB nog verder verwaterd. Zo is onder haar leiding en toedoen ook het tegengaan van klimaatverandering onderdeel van het ECB-beleid geworden.
Meer fundamentele kritiek komt op het beleid van Lagarde om de inflatie terug te dringen. Nog in oktober 2022 verklaarde de topvrouw dat de hoge inflatie ‘uit het niets’ kwam’. Terwijl economen al langer waarschuwden dat er een torenhoge inflatie aan zat te komen.
Stokpaardjes
Hoewel de inflatie de laatste tijd is gedaald, is ze nog altijd niet teruggebracht naar de doelstelling van twee procent, vorig jaar was dat nog meer dan tien procent. Het ECB-personeel vindt dan ook dat de presidente zich meer moet bezighouden met het primaire mandaat van de bank en minder met zaken als klimaat, genderneutraliteit of het gewapende conflict tussen Israël en Hamas.
Lagarde zou er verstandig aan doen naar haar personeel te luisteren. In plaats van ‘de aanval’ te kiezen tegen Donald Trump, kan zij zich beter richten op haar kerntaken. Als zij zich toch liever bezighoudt met politieke stokpaardjes, kan zij beter opstappen.
Michiel Hoogeveen (1989) is lid van het parlement van de Europese Unie voor het Nederlandse JA21. Hij is ondervoorzitter van de commissie Economische en Monetaire Zaken.
Liselotte Dupont: ‘Zijn niet alle partijen een beetje katholiek, liberaal en socialistisch met een sausje van groen?’
‘Het bloed dat vloeit kleeft aan de handen van Hamas’, zegt de Israëlische ambassadeur in België. Maar hoe moet het verder? Een gesprek.