JavaScript is required for this website to work.
post

Een regering of een land zonder de PS?

Tom Van Grieken25/5/2016Leestijd 2 minuten

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken schreef een antwoord op de verklaringen van Peter De Roover in de weekendeditie van ‘De Tijd’.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

‘In Vlaanderen kan je niet rechtstreeks voor de PS stemmen, maar je kan dat wel onrechtstreeks door voor het Vlaams Belang te kiezen.’ Met deze uitermate kromme intellectuele redenering tracht N-VA-fractieleider Peter De Roover veel van zijn teleurgestelde kiezers bij de les te houden.

‘Verandering niet noodzakelijk verbetering’

Of het nu gebrul naar de PS is of apocalyptische taal naar mijn partij, allen dienen ze om te verhullen dat hun haring niet meer braadt. De grootste partij van het land moet de hand maar eens in eigen boezem te steken. Voorbeelden waar ze falen zijn legio: begrotingstekorten, meer belastingen, oplopende staatsschuld… Ook het asiel- en migratiebeleid is een al even grote ramp als justitie en veiligheid. Toeval of niet, stuk voor stuk ministersportefeuilles van N-VA-toppers. Wanneer deze regering heeft willen aantonen dat verandering niet noodzakelijk verbetering betekent, dan zijn ze magna cum laude geslaagd.

‘Cordon het probleem van de N-VA’

Het wordt helemaal potsierlijk wanneer de N-VA mijn partij verwijt aan de zijlijn te staan. Alsof dit onze keuze zou zijn. Meer dan dat deze goedkope retoriek irrelevant is wanneer het gaat over hun beleid, is ze vooral zéér hypocriet: N-VA houdt immers mee het ondemocratische cordon sanitaire in stand. Tijdens mijn debat met Bart De Wever in ‘De zevende dag’ zette hij wat dat betreft nog eens de puntjes op de i toen hij me toesnauwde dat hij nooit zal meestemmen met welk voorstel van het Vlaams Belang dan ook. Letterlijk: ‘Als u morgen een resolutie indient dat de zon schijnt, dan zal ik nog niet meestemmen.’ Met andere woorden: Vlaams Belang veranderde misschien niets omdat het dat niet mocht. De N-VA verandert niets omdat het dat niet wil.

Het cordon sanitaire is niet langer het probleem van het Vlaams Belang, maar van de N-VA. Wil de N-VA een eind aan de communautaire stilstand? Wil de N-VA een ander, strenger immigratiebeleid? Wil de N-VA schoon schip maken met de vele Belgische mistoestanden? Ik hoor het de N-VA graag zeggen, maar de partij veroordeelt zichzelf door het in stand houden van het cordon tot samenwerking met partijen die er een diametraal tegenovergestelde visie op nahouden. Met alle gevolgen van dien.

‘Oprit België, inrit ministerposten’

Ondertussen jammert De Roover voort door te zeggen dat ‘een groot deel van wat vandaag omschreven wordt als de failed state niet kan gerepareerd worden zolang er communautaire stilstand is.’ Laat het nu net de N-VA zijn die in ruil voor een aantal ministerposten die communautaire stilstand mee heeft goedgekeurd. ‘Afrit Vlaanderen, uitrit crisis’ is twee jaar na de verkiezingen verworden tot ‘Oprit België, inrit ministerposten’. Peter De Roover had het met zijn boutade niet bij het rechte eind. Eigenlijk bedoelde hij: ‘In Vlaanderen kan je niet rechtstreeks voor de PS stemmen, maar je kan wel rechtstreeks de miljardentransfers naar l’État-PS in stand houden door N-VA te stemmen.’ N-VA kiest voor een regering zonder de PS. Vlaams Belang kiest voor een land zonder de PS.

 

Tom Van Grieken is voorzitter van het Vlaams Belang en Vlaams Parlementslid.


Foto: (c) Reporters

Tom Van Grieken (1986) is nationaal voorzitter van Vlaams Belang, lid van het Vlaams Parlement en van de gemeenteraad van Mortsel.

Commentaren en reacties