fbpx


Europa

Een wereldgrondwet

Mijmer bij de eerste vrij-spraakOp 11 november 1997 sprak Mark Grammens op een Colloquium van de Delta-stichting van Luc Pauwels. Ik hou van Grammens en Pauwels. Niet omdat ze steeds gelijk zouden hebben. Wel omdat ze wars zijn van de versmachtende politieke correctheid. Zij doen ook hun ding wanneer dat ingaat tegen het establishment. Van dat soort telt Vlaanderen te weinig exemplaren. In zijn referaat, opgenomen in het pas verschenen verslagboek, stelt Grammens dat ‘Kleine staten, kleine gemeenschappen, uit onmacht wellicht, toonbeelden van vredelievendheid’ zijn.

Zonder de Duitse eenmaking onder Bismarck bleef Hitler een lokale Beierse potentaat, die zelfs Tsjechoslovakije niet had aangekund. Hoeveel kleiner bleef de schaal van Stalins misdaden als Dzoegashvili (zoals Stalin eigenlijk heette) zich tevreden moest stellen met Georgië? Wat was kolonialisme zonder Brits eenheidsrijk of uitgaande van de Ile de France op en rond de Seine? Mussolini zou niet meer zijn dan de titel van een eng hoofdstuk in de Kronijken van de Stede Milaan of Bologna. Zonder de overwinning van de Amerikaanse federalisten in de burgeroorlog, was Viëtnam nooit het slachtveld geworden, dat het wel werd. Er hadden zeker politieke drama’s plaatsgevonden, maar niet van de omvang, typisch voor deze eeuw.

Deze uitdagende stelling inspireert tot een leuke paradox. Autonomisten moeten, zeker vanuit de pacifistische en democratische tradities van de Vlaamse Beweging, opkomen voor een wereldgrondwet, een wereldrechtbank en een wereldleger met uitsluitend de naleving van die Grondwet tot doel. Artikel één en enig van deze wereldgrondwet luidt dan: ‘Staten met meer dan 6 miljoen inwoners zijn onwettelijk, op straffe van ontbinding’.

Utopisch natuurlijk, maar het idee vormt wel een handige maatstaf voor de beoordeling van politieke projecten. De vorming van een Europese Eenheidsstaat gaat dan duidelijk in tegen de uitbouw van een betere wereld. En België wordt meteen illegaal.

(PDR – januari 1999)

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Peter De Roover

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.