fbpx


Buitenland
Eritrea
P

Eritrea sluit katholieke ziekenhuizen

Noord-Korea van Afrika vervolgt actief christenenDe Eritrese overheid heeft alle 22 katholieke ziekenhuizen en gezondheidscentra in het land gesloten. Ook werden er de afgelopen twee maanden 175 christenen gearresteerd. De VN- rapporteur over Eritrea, Daniele Kravetz, maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkelingen. Eritrea staat op plaats 7 van de Ranglijst Christenvervolging van de ngo Open Doors. Eritrea staat al ruim tien jaar in de top-10 van die Ranglijst Christenvervolging. Ooit werd het land het ‘Noord-Korea van Afrika’ genoemd. Er zijn in Eritrea zo'n 2,5 miljoen…

Premium Artikel

Dit artikel is een premium-artikel dat alleen leesbaar is voor Doorbraak-lezers die ingelogd zijn op doorbraak.be. Registreren is gratis en geeft toegang tot alle premium artikels. Het is mogelijk dat u al de nieuwsbrief ontvangt of dat u al een steuner bent bij Doorbraak, maar dat u nog geen inlogaccount (met wachtwoord) heeft aangemaakt. Als u via sociale media inlogt of hieronder een nieuwe account aanmaakt, dan wordt die account automatisch aangemaakt en aan uw nieuwsbrief gekoppeld.

Al geregistreerd bij Doorbraak of bij een sociaal netwerk? Log dan hieronder in op Doorbraak.beWachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder je email adres en je naam en we maken een nieuw wachtwoord (als je een account hebt) of we maken automatisch een account aan.

De Eritrese overheid heeft alle 22 katholieke ziekenhuizen en gezondheidscentra in het land gesloten. Ook werden er de afgelopen twee maanden 175 christenen gearresteerd. De VN- rapporteur over Eritrea, Daniele Kravetz, maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkelingen. Eritrea staat op plaats 7 van de Ranglijst Christenvervolging van de ngo Open Doors. Eritrea staat al ruim tien jaar in de top-10 van die Ranglijst Christenvervolging. Ooit werd het land het ‘Noord-Korea van Afrika’ genoemd. Er zijn in Eritrea zo’n 2,5 miljoen christenen op een bevolking van 5 miljoen.

Katholieke ziekenhuizen gesloten

Op 5 juli sloot de politie de laatste kliniek in Zagar, een stad dertig kilometer buiten Asmara. ‘De zusters kregen opdracht om het ziekenhuis onmiddellijk te verlaten’, zo staat te lezen in een rapport dat gepubliceerd werd. ‘Ook mochten ze geen apparatuur met zich meenemen.’ De 21 andere sluitingen gingen er volgens Kravetz op eenzelfde manier aan toe: soldaten hielden de wacht bij de gebouwen, patiënten werden naar huis gestuurd en medisch personeel bedreigd.

De sluiting van katholieke centra zou er komen na een brief die vier bisschoppen verstuurden op 29 april. In de brief riepen ze op tot dialoog over vrede en verzoening zodat er een eind komt aan de vlucht van duizenden landgenoten. De overheid ontkent dat er een verband ligt tussen de brief en de sluiting van de centra. Religieuze richtlijnen uit 1995 zouden hen ertoe verplichten de centra te sluiten.

Overheidsrepressie

Niet enkel katholieken worden bedreigd. In 2002 verklaarde de huidige president alle onafhankelijke protestantse kerken tot staatsvijand. De Eritrese overheid beschouwt christenen als een bedreiging voor de staat en treedt daarom met harde hand tegen hen op. Radicale islamitische groeperingen oefenen veel invloed uit op de Eritrese bevolking. Eritreeërs staan daardoor erg vijandig tegenover hun christelijke medeburgers. Moslimbekeerlingen, maar ook christenen die zich niet aansluiten bij de Eritrees-Orthodoxe Kerk hebben het extra zwaar. Die opvatting zorgt voor regelmatige arrestaties van christenen.

Krevetz is bezorgd over de arrestaties van christenen van wie er nog steeds 125 vastzitten. Onder de gevangenen bevinden zich vijf orthodoxe priesters van het Debre Bizen klooster. Drie van hen zijn ouder dan zeventig jaar. Vermoedelijk werden ze gearresteerd omdat ze protesteerden tegen de bemoeienis van de staat met kerkzaken. Kravetz: ‘Deze acties laten zien dat de situatie van de mensenrechten in het land onveranderd is. Ik roep de Eritrese overheid op om zich aan internationale afspraken te houden. Ze zijn lid van de Mensenrechtenraad en behoren landgenoten vrijheid van geloof te garanderen.’

Dat lidmaatschap van de mensenrechtenraad verhindert Eritrea niet om christenen actief te vervolgen. Het aantal christenen dat opgesloten zit omwille van hun geloof is onbekend. Er zijn verhalen bekend van christenen die zo al meer dan 15 jaar opgesloten zitten. Sommige van die christenen zitten gevangenen in scheepscontainers (geen omgebouwde containers, pure scheepscontainers). Ze kwijnen er weg in extreem koude winters en ondraaglijk hete zomers. Ander gevangenen worden dwangarbeiders en sommigen verdwijnen gewoon. Geen van die christenen werd ooit officieel ergens van beschuldigd van een misdaad. Geen enkele christen kreeg een proces in Eritrea.

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak