Erkenning van culturele diversiteit in Europa
600.000 handtekeningen voor zelfbeschikkingsrecht in EU
Europese Unie mag onafhankelijkheidsstreven van naties in Europa niet hinderen, ook al is de elite er bang van.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe Vlaamse Volksbeweging (VVB) organiseerde op woensdag 9 december 2015 samen met de International Commission of European Citizens (ICEC) de 9D-conferentie in het Europees Parlement. Ondanks pijnlijk tijdsgebrek leverden de sprekers uit Vlaanderen, Catalonië en Schotland een interessante bijdrage aan het Europese debat over zelfbeschikkingsrecht voor de Europese volkeren. Zuid-Tirol beperkte zich tot een inhoudelijk ongepaste reclame voor hun onafhankelijksdag.
VVB-ondervoorzitter Bernard Daelemans kondigde de ‘Verklaring van Brussel’ aan, die erg veel aansluit bij het verdrag van de Verenigde Naties. Deze verklaring vraagt onder meer de volwaardige erkenning van de culturele en taalkundige diversiteit in Europa.
Shona McAlpine ging in op enkele interessante aspecten van het Schotse referendum: ‘We hebben mensen aangesproken die normaal gezien niet met politiek bezig zijn. Ze raakten zo betrokken bij het politieke proces omdat hun stem gehoord werd. Het was een grote overwinning voor de democratie. Als je de mensen een kans geeft dan nemen ze die met beide handen aan. De Schotten zijn wakker geworden en willen dat hun stem wordt gehoord.’ McAlpine is er ook van overtuigd dat zelfbeschikking bij het individu begint: ‘Als een individu zich voldoende sterk voelt, dan gaat hij praten met de buren en de rest volgt.’. Haar collega Chris White vulde mooi aan: ‘De Europese Unie moet begrijpen dat zelfbeschikking een universeel recht is dat ons niet kan ontzegd worden. Men mag hier niet bang van zijn, de mensen kregen de kans om zich uit te spreken over welke toekomst ze willen, zelfs kinderen van zeven hebben op school het onafhankelijkheidsvraagstuk besproken. En dan gaat het niet enkel over Schengen, maar over wat het voor hen persoonlijk betekent. Onze maatschappij zal er sterker door worden, dat moeten we echt omarmen.’
De Catalaanse Anna Arqué begon iets pessimistischer maar heeft nog niet aan strijdlust ingeboet: ‘De EU heeft lessen getrokken en de Catalanen zijn daar het slachtoffer van geworden. Een geschikte staat is een staat die de bevolking niet vernedert. Maar wij laten ons niet vernederen, de strijd gaat verder.’
Josu Juaristi mocht zijn eindconclusie van de 9D-conferentie geven: ‘Elk volk, elke natie heeft het recht te bepalen wat het wil zijn en dat moet in verhouding zijn met de Europese Unie. Mensen moeten vrij en democratisch hierover kunnen beslissen, ook al is dit in tegenstelling met de Europese instellingen. We willen aan participatieve democratie doen die gebaseerd is op de wil van de burgers. Een aantal EU-leiders zijn bang hiervoor.’ Hij laakte ook de (voormalige) regeringen die druk hebben gezet op het Catalaanse en Schotse volk: ‘Flexibiliteit, coördinatie, betere contacten met de burger, recht op zelfbeschikking en zelf kunnen beslissen is fundamenteel.’.
De Slowaakse ondervoorzitter van de bevoegde commissie Csáky Pál nam plechtig de 600.000 handtekeningen voor het recht op zelfbeschikking van de Europese volkeren in ontvangst. De VVB verzamelde deze handtekeningen de afgelopen jaren samen met andere Europese partnerorganisaties.
Foto: ICEC overhandigt de 600.000 handtekeningen in het Europees Parlement. (c) Erik D’hamers
Categorieën |
---|
Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.
Toon Vandeurzen (CD&V): ‘Laat ons opnieuw vanuit Vlaanderen als bakermat van de beurs een stap zetten naar een nieuwe evolutie: een meerlandenbeurs.’
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.