JavaScript is required for this website to work.
Multicultuur & samenleven

Even (te) snel

Over oude kerstballen en toch nog actuele commentaar daarop

Peter De Roover16/12/2013Leestijd 2 minuten

Is nieuws van 2007 nog nieuws? Natuurlijk niet en dus is beter uitkijken de boodschap. Het commentaar blijft terzake.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Enkele weken geleden circuleerde een webbericht van Gazet van Antwerpen door de virtuele wereld van het wereldwijde web. Enkele christelijke feestdagen moeten worden afgeschaft en vervangen door meer multiculturele feestelijkheden, beval een commissie minister Milquet aan. Het bericht werd gedeeld dat het een lieve lust was en van het nodige commentaar voorzien. De zoals steeds aandachtige redactie van Doorbraak deed wat blijkbaar vele anderen nalieten: we bekeken de datum van het artikel. Het ‘nieuws’ bleek enkele jaren oud. Zo’n slordigheid zou ons niet overkomen.

Sedert zaterdag weten we dat ook ‘snel’ een relatief begrip is. Wij reageerden ‘even snel’ op het nieuws dat kerstversiering was weggehaald van twee bureaus in het Brusselse justitiepaleis. Echt ‘snel’ was onze reactie evenwel niet want het bericht dateerde bij ander inzien van 14 december (de juiste dag) 2007 (het verkeerde jaar). Eén van de lezers die ons attent maakten op de fout daarover: ‘Ze hebben mij zo ook eens liggen gehad toen ik op fb iets postte jaar terug waarbij ik moord en brand schreeuwde, was van jaren geleden, sindsdien is datum eerste waar ik naar kijk.’

Als nieuwsbericht was ons stuk dus geen sikkepit waard, met een actualiteitswaarde ‘nul’, zoals een aandachtige lezer reageerde. Nu willen we de waan van de dag graag overstijgen maar dit was er toch over. Lessen moeten wel eens herhaald worden, dus hier gaat hij: altijd (niet soms) eerst de datum bekijken van elk bericht.   

Gelukkig betrof het niet zozeer een waardeloos nieuwsbericht maar ging het over het overgenomen commentaar op het ‘nieuws’ dat, los van het concrete geval, even interessant en wel degelijk actueel blijft (en dat ik met deze toch nog maar eens ter lezing en overweging durf aanbevelen). Het stuk werd overigens fel gedeeld en zette mensen aan het denken. Of hoe een redactionele flater toch het debat voedt.

Van de nood een deugd makend , geven we ook graag deze lezersreactie nog mee: ‘Naar mijn weten heeft geen enkele moslim geëist om geen kerstversiering te plaatsen. Als moslim zorg ik er voor dat mijn niet-moslim medewerkers jaarlijks een kerstboom met de nodige versiering kunnen plaatsen op de werkvloer en schenk ik met plezier kerstversiering aan de school van mijn kinderen. Wanneer gaan wij eens nuchter omgaan met dit soort van berichtgevingen en stoppen met elke aberratie binnen de diverse moslimgemeenschappen breed uit te smeren als de gangbare islam?’ Wie het stuk las, zal gemerkt hebben dat de geciteerde commentaar net die nuance wilde aanbrengen. En zo blijkt zelfs een achterhaald nieuwsfeit toch nog aanleiding te geven tot interessante gedachtewisseling.

Een handige manier om Doorbraak er uit te praten? Voor alle duidelijkheid en daar helpt geen lievemoederen aan: ik, die dus toch niet altijd aandachtige eindredacteur van dienst, had er gewoon over gekeken, over die datum. Dus altijd en eerst de datum!

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Meer van Peter De Roover
Commentaren en reacties