fbpx


Niet gecategoriseerd

‘Fuck dit artikel’
Fraai is het niet altijd, wat reagerend Vlaanderen aan de medemens wil meedelen. Begrijpend lezen, correct schrijven, zindelijk argumenteren of zelfbeheersing: die vaardigheden blijken minder verspreid dan we wel eens willen geloven. Als reality check kunnen ze zeker dienen, die fora. (Nu loop ik het risico ergens op een forum zwaar afgerekend te worden op het gebruik van een Engelse term.)
Sommigen wierpen die publieke discussieplaatsen liefst gewoon van het net, wegens te veel onkruid. Alsof struisvogels bekend staan voor hun probleemoplossend vermogen. Maar hier ga ik dan weer in de fout. Alsof elk probleem kan opgelost worden. En misschien zet ik al een stap te ver door het lage niveau van vele forumdiscussies een probleem te noemen.
Het is ook niet al onzin op die digitale Hyde Parks, waar geëngageerde burgers denkbeeldige zeepkisten bestijgen om hun zeg te doen. Wie die fora graag ziet verdwijnen, komt in het kind-en-badwaterverhaal terecht.
Toch kunnen ze behoorlijk verwarrend werken. Deze zomer verschenen her en der in de pers voortbrengsels van mijn klavier. Over de Olympische Spelen bijvoorbeeld (te lezen op www.doorbraak.be). ‘Aronline64’ kwam net terug uit Londen en ‘wie daar was weet hoe briljant deze analyse van De Roover is, Daarenboven ook nog erg leuk, PG Woidehouse achterna.’ Zelfs als z’n naam wordt mis tikt blijft het prettig vergeleken te worden met P.G. Wodehouse. ‘Will’ reageerde op hetzelfde stuk net iets anders: ‘Woorden, woorden, woorden … en gewichtig doen. Om uiteindelijk wat te zeggen? Wat is het belang van al dat bladvulsel? Veel geblaat … maar weinig wol. Zo kenmerkend voor die man.’ Tja, hij is niet de enige. ‘Fuck dit artikel’, vindt ‘latti’, die het verder heeft over ‘de nonsens in bovenstaand artikel’. ‘Zonder visie’ en ‘herkauwde kost’ is dan weer de mening van ‘carcor’.
‘Duym’ heeft ‘geen lessen in nationalisme te ontvangen’ van ‘Vlaams Belang hater en N-VA’er PDR’. Net toen liep op onze redactie een elektronisch bericht binnen van een abonnee die over een ander artikel van mij ‘zeer ontstemd is’. Ik had, als ik dan toch meende te moeten schrijven wat ik geschreven had, het ‘anders moeten verwoorden, zonder NVA te schofferen’.
Wellicht ware het verstandiger mijn tijd niet te verbeuzelen met schrijvelarij en me te wenden tot een goede dokter, want ver van schizofrenie kan ik niet meer zitten. Maar ‘Joachim Andreas’ postte dan weer op het forum van Knack: ‘zo had ik het nog niet bekeken … Er eigenlijk niet meteen iets fout mee, om nationalist te zijn.’ Oef, het was dus toch de moeite geweest.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Peter De Roover

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.