Geweld tegen christenen neemt schrikbarende vormen aan
De wereldkaart met de ranglijst van landen waar de christenvervolging het grootst is.
foto © Open Doors
Wereldwijd neemt het geweld tegen christenen toe. De christelijke ngo Open Doors maakt jaarlijks een ranglijst op van de gevaarlijkste landen een de grootste problemen voor christenen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn 2017 werden 3.066 christenen vermoord om hun geloof, een toename ten opzichte van 2016. Ook in 2017 ervaarden meer dan 215 miljoen vervolgde christenen zware tot extreme vervolging om hun geloof. Dat staat in de Ranglijst Christenvervolging 2017 van de christelijke ngo Open Doors. Noord-Korea voert opnieuw de ranglijst aan, gevolgd door Afghanistan. Pakistan (nr. 5) scoort het hoogst op geweldsincidenten. In India neemt het aantal geweldsincidenten tegen christenen schrikbarend toe. De trend van religieus nationalisme in Azië zet door.
Pakistan
Pakistan heeft de maximale score voor geweld tegen christenen. De recente aanslag in Quetta op zondag 17 december, waarbij elf slachtoffers vielen, is hiervan een vreselijke illustratie. Eerder in 2017 werden ook al vijftien christenen gedood om hun geloof. Ook werden 168 kerken aangevallen en 110 christenen gearresteerd zonder enige vorm van rechtspraak. Daarnaast werden 700 christenen ontvoerd en 83 christenen verkracht of seksueel mishandeld. Zeker 700 christelijke vrouwen werden gedwongen tot een huwelijk met een moslim. De dreiging van aanklachten op basis van de godslasteringswet en het vele geweld veroorzaken dat veel christenen vluchten naar Thailand en Sri Lanka.
India
India steeg in vijf jaar tijd van plaats 28 naar plaats 11 (2014-28, 2015-21, 2016-17, 2017-15). Het afgelopen jaar was een recordjaar voor geweldsincidenten tegen christenen. Meer dan 600 incidenten werden gemeld, maar het werkelijke aantal ligt vele malen hoger. Zowel qua onderdrukking als geweld stegen de scores. De overheid doet geen enkele poging om aanvallen van radicale hindoes op minderheden te stoppen. In 2017 werden in India acht christenen vermoord om hun geloof. 635 christenen werden zonder vorm van proces gearresteerd, bijna 24.000 christenen werden aangevallen en 336 christenen werden gedwongen hun huizen te verlaten. De Indiase overheid wil dat alle niet-hindoes voor 30 december 2021 bekeerd zijn tot het hindoeïsme. President Modi laat dit door invloedrijke leiders van de hindoe nationalistische RSS-beweging zeggen om zelf buiten schot te blijven. Het gaat vooral om 64 miljoen christenen en ruim 200 miljoen moslims.
Noord-Korea
Noord-Korea staat voor de zeventiende keer bovenaan de ranglijst. Het land zondert zich in toenemende mate af van de rest van de wereld en met die trend mee groeit de controle en toezicht op de christenen in het land. De impact van non-fysieke vormen van vervolging in de privésfeer, de familie, de gemeenschap, de publieke ruimte en voor het kerkelijk leven is maximaal. Geweld is er ook tegen Noord-Koreaanse christenen. Denk aan de 50.000 christengevangenen in strafkampen en de vluchtelingen die worden beschoten aan de grenzen.
Afghanistan
Afghanistan staat op plaats 2 van de ranglijst en scoort bijna evenveel punten als Noord-Korea. De onderdrukking van christenen is in beide landen maximaal. De geweldsincidenten in Afghanistan zijn bijna net zo erg als in Noord-Korea waardoor Afghanistan op de tweede plaats komt. Het land steeg een positie omdat Afghaanse christenen meer controle en druk binnen hun stamverband ervaren en lijden onder meer geweld door radicale moslims.
215 miljoen vervolgde christenen
Meer dan 215 miljoen vervolgde christenen ervaren zware tot extreme vervolging om hun geloof. Vervolging bestaat niet alleen uit lange gevangenisstraffen of gedood worden. Een voorbeeld, op de Malediven dat op plaats 13 van de ranglijst staat. In dit paradijselijke vakantieland zijn er amper geweldsincidenten tegen christenen. De dagelijkse vaak onzichtbare onderdrukking is echter hoog en een kerkdienst of het bezit van een bijbel is streng verboden.
In Doorbraak belichtten we al eerder hoe er verschillende vormen van christenvervolging zijn. De de Duitse professor Christof Sauer, die onderzoek doet naar christenvervolgingen ziet drie vormen van christenvervolging: door de staat, door het volk en door terrorisme. De drie kunnen afzonderlijk of samen voorkomen. Dat beeld komt ook terug in het jaarverslag van Open Doors.
Vermoord om het geloof
Het aantal moorden van christenen is gestegen vergeleken met 2016. In 2015 werden 7.106 christenen gedood om hun geloof en in 2016 ging het om 1.207 slachtoffers. Het afgelopen jaar werden 3.066 mensen om hun christelijke geloof omgebracht in voornamelijk Afrikaanse landen.
Religieus nationalisme in Azië
Het hindoeïsme en het boeddhisme zijn met een opmars bezig in Azië. ‘Een Indiër is een hindoe’ en ‘Een inwoner van Sri Lanka is een boeddhist’ is de gangbare opvatting. Deze religies hebben een vredige reputatie in het Westen, maar zo ervaren christenen in Azië dat niet. Het religieus nationalisme wordt bevorderd doordat politieke partijen met dit gedachtengoed aan de macht zijn gekomen. Christenen in India, Nepal, Sri Lanka, Bhutan en Myanmar hebben dagelijks te maken met geweld en onderdrukking.
Oproep
Ruud Kraan, directeur van Open Doors Nederland, roept de politiek, media en kerken op om de vervolgde kerk te blijven steunen. Kraan: ‘Ik roep politici op om de vervolgde kerk niet te vergeten. Ik maak me zorgen om vluchtelingenzaken. We sturen niemand terug naar Noord-Korea, maar sturen we wel christen-asielzoekers terug naar Afghanistan?’ Kraan vervolgt: ‘Ook roep ik kerken op om achter hun geloofsgenoten te staan. Besteed in de kerkdienst aandacht aan vervolgde christenen en bid voor ze. Ik hoop dat alle kerken komende zondag bidden voor de vervolgde kerk.’
In België heeft een meerderheid in de Kamer in juni beslist om in het buitenlands beleid meer rekening te houden met de behandeling van minderheden. Aan dit rapport hebben ze alvast een hele kluif.
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Stel je voor: erkenning vragen voor de wetten op je grondgebied. Taalwetten dan nog, hoe bekrompen! Gelukkig is er de Franstalige flexibiliteit!
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.