Guardia Civil viseert Catalaanse ambtenaren
De aanklacht luidt: opstand!
Guardia Civil, de Spaanse rijkswacht
foto © Inopol
Catalaanse hoge ambtenaren worden door Guardia Civil in verdenking gesteld wegens ‘opstand’.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe laatste twee dagen werden verscheidene hoge ambtenaren van de Catalaanse overheid ontboden bij de Guardia Civil. Ook de coördinator en woordvoerder van het Nationaal Pact voor een Referendum werd ontboden. Hij werd samen met twee anderen in verdenking gesteld. De aanklacht luidt: opstand.
Duimschroeven
De werkwijze van de Spaanse regering blijft constant: naar een politieke oplossing van dit politiek vraagstuk wordt niet gezocht. Premier Mariano Rajoy kijkt ernaar en laat anderen het vuile werk opknappen. Een documentaire die heel wat deining veroorzaakte, maar gecensureerd werd door de Spaanse media, legt haarfijn uit hoe er binnen het Spaanse staatsapparaat een geheime politiebrigade bestaat die smeercampagnes tegen politieke tegenstanders van de regerende Partido Popular moeten voeren. Die geheime politiebrigade en campagnes kregen de steun van oud-minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández-Díaz, met het medeweten van Rajoy zelf. Pro-onafhankelijkheidspolitici in Catalonië waren het eerste doelwit van deze politieke vervolging. Ook de links-radicale partij Podemos werd geviseerd. ‘De rioolputten van Binnenlandse Zaken’ is hier te zien met Engelse ondertiteling.
Vanuit het gerecht volgen de acties zich steeds sneller op. Zo moesten al de Catalaanse parlementsvoorzitster Carme Forcadell en drie leden van het parlementsbureau verschijnen voor het gerecht wegens het toelaten van een debat over onafhankelijkheid en werden oud-minister-president Artur Mas en drie van zijn toenmalige regeringsleden veroordeeld tot een verbod tot twee jaar voor het uitoefenen van een openbaar ambt en boetes tot 36.500 euro.
Nu is het de beurt aan de hoogste Catalaanse ambtenaren. De Spaanse regering dreigde al met monsterboetes tot 600.000 euro tegen elke ambtenaar die zijn medewerking zou verlenen aan het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober. De zaak lijkt nu absurde proporties aan te nemen.
Nationaal Pact voor een Referendum
Het platform Nationaal Pact voor een Referendum moest tot voor kort alle politieke krachten en burgers verzamelen die zich achter een onderhandeld referendum scharen. Zo’n 500.000 handtekeningen werden zo verzameld. Het was een initiatief dat de Spaanse en Catalaanse regeringen opriep om tot een legaal en onderhandeld referendum te komen. Dat mislukte en de Catalaanse regering zette haar plannen door, nu met een unilateraal georganiseerd referendum als inzet. Het is nu voor het ‘contracteren en aankopen van de domeinnaam’ van de website van dit Nationaal Pact dat de directeur communicatie van de Generalitat, Jaume Clotet, gisteren in verdenking werd gesteld voor opstand. Woensdag werd de secretaris van Catalaans minister-president Carles Puigdemont, Joaquim Nin, al in verdenking gesteld ‘wegens het voorbereiden van het referendum’. Ook hem hangt de aanklacht van ‘opstand’ boven het hoofd.
Catalaans oud-parlementslid voor de socialisten, Joan Ignasi Elena, die als woordvoerder en coördinator optrad voor dit Nationaal Pact, werd ook in verdenking gesteld wegens ‘opstand’. Na het afleggen van een verklaring, klaagde Joan Ignasi Elena aan dat de Spaanse regering ‘de middelen van de staat’ gebruikt om ‘politieke dissidentie te vervolgen en kapot te maken.’
Geheime onderzoeksvoering Guardia Civil
De Guardia Civil ontbood hen allen op laste van de Onderzoeksrechtbank nr. 13 van Barcelona. De communicatiedienst van het Hooggerechtshof van Barcelona ontkende echter dat de verhoren gebeurden op laste van deze rechtbank. De enige uitleg die de rechtbank gaf, is dat het over een geheim onderzoek gaat dat al loopt sinds februari.
De Catalaanse regeringswoordvoerder Jordi Turull klaagde de opaciteit van het onderzoek aan en dat de Guardia Civil ‘opereert zonder de dekking van een magistraat.’ Hij was niet te spreken over ‘de zware schending van fundamentele rechten.’
Tags |
---|
Christophe Bostyn is Spanje- en Cataloniëkenner. Hij volgt de Spaanse en Catalaanse politiek op de voet en publiceert daar regelmatig over.
Spanje krijgt Carles Puigdemont maar niet te pakken. Ondertussen maakt het zich ‘belachelijk’ aldus een triomfantelijke Puigdemont.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.