JavaScript is required for this website to work.
post

It’s Turteltaks Day!

Harry De Paepe29/2/2016Leestijd 2 minuten

Vanaf vandaag mag u 100 euro of meer belastingen betalen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ja, u leest het goed. Vandaag vieren we Turteltaks Day, een belasting die de schuld moet helpen afbouwen van de groenestroomcertificaten ooit ingevoerd door de socialisten… en de liberalen. Steve Stevaert was toen nog Energieminister en Patrick Dewael was zijn minister-president. Dewael zegt over die periode in een weekendinterview met Het Laatste Nieuws (27.02.2016): ‘Van 1999 tot 2003 heb ik een Vlaamse regering geleid die uitgerekend daardoor succesvol is geweest: omdat alle partijen elkaar iets gunden en elkaars problemen niet uitbuiten, maar hielpen opvangen.’ Voila, het was een gunst. Een cadeautje voor Steve en nu betalen we ervoor: zo’n 100 euro en meer. Bedankt jongens!

De liberalen weten dat deze taks ‘pikt’ bij de bevolking en de eigen belastingschuwe achterban. Dat die taks dan nog genoemd is naar de bevoegde minister is des te pijnlijker, zeker wanneer de coalitiepartners fluitend wegkijken naar de vogeltjes wanneer Annemie Turtelboom onder vuur wordt genomen. De pers heeft zich immers als een vlucht uitheemse trekvogels in de weelderige haardos van Turtelboom genesteld en is niet meteen van plan er terug op uit te trekken. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten probeert nu hopeloos de meubels te redden door de focus zo vlak voor 1 maart te verleggen naar het onderwijsdebat. Een debat waar ze vooral stof deed opwaaien in het Vlaams Parlement, omdat ze zomaar even het mee door haar goedgekeurde regeerakkoord onder vuur nam. Maar in menige lerarenkamers werden wellicht de schouders opgehaald. Alweer veel wind en lawaai over het onderwijs en niemand die wat vraagt aan de spilfiguren in het debat: de leraars zelf. Nee, de dag na het parlementaire schietgevecht van Gwendolyn sprak men meer over Temptation Island dan over de onderwijsplannen van de Open Vld. Dju toch!

Dan maar wind maken over de uitspraken van Bart De Wever in Terzake, of over winkelen op zondag en nog maar eens over het onderwijs in de VTM-studio’s. Niet dat geen van haar stellingen geen steek houdt, maar het valt op dat hoezeer Rutten ook de Turtelboomerang probeert weg te gooien, hij almaar blijft terugkeren. Het is hét pijnpunt voor de liberale partij, die goed beseft dat hij op hun bord zal worden gelegd wanneer verkiezingszondag aanbreekt.

De Open Vld heeft intussen een trieste traditie in het hopeloos ontwijken van de eigen schaduw. De burgermanifesten van Verhofstadt baarden de generatie die nu de N-VA leidt. Het migrantenstemrecht en de snel-Belgwet maakten het Vlaams Belang onder dezelfde Guy Verhofstadt ongezien groot. De kieshervormingen van Guy Verhofstadt wilde met kiesdrempels en provinciale kieskringen de paarse partijen groot houden en onder meer de jonge N-VA doodknijpen, maar deden het BHV-monster herleven. CD&V kreeg samen met de N-VA de wind in de zeilen en de Open Vld betaalde contant in het stemhokje.

En dan nu dit: Turteltaks Day. Geniet ervan.

 

Foto: (c) Reporters

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties