Kortjes (oktober 2011)
Het opvallendste nieuws van de maand oktober (2011) kort gebundeld.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementRelletje VB-VRT
In de rand van de overigens vlekkeloos verlopen betoging in Linkebeek was er toch een incident. Tijdens een rechtstreekse interventie van de VRT voor De Zevende Dag zouden enkele kopstukken van N-VA reageren. Ben Weyts, Jan Jambon en Theo Francken kregen onverwacht het gezelschap van VB-senator Bart Laeremans die vond dat de VRT zijn partij doodzweeg en alle aandacht vestigde op N-VA. Via Twitter liet de betrokken VRT-journalist weten dat het inderdaad de bedoeling was geweest enkel met N-VA te praten.
Of het een uitloper is van dit incident, is niet duidelijk maar later op de dag werd in de VRT-journaals wel aandacht besteed aan Vlaams Belang, onder meer met voorzitter Bruno Valkeniers die werd geïnterviewd.
Hulpverlening
Een zwaargewond slachtoffer van een ernstig auto-ongeluk in Galmaarden moest 32 minuten wachten op een ambulance. Die kwam niet uit het nabijgelegen Geraardsbergen, maar uit Wallonië, uit Edingen. De ambulanciers spraken bovendien geen Nederlands. Pierre Deneyer, burgemeester van Galmaarden, heeft hier al eerder over geklaagd. (HN, 25 aug.)
Leeuw
Een afbeelding van de Vlaamse Leeuw op een spandoek van sponsor Vlaams & Neutraal Ziekenfonds, zorgde voor opschudding op het Mechelse muziekfestival ‘Fest de Sjarabang’. Organisator Marleen D’Joos liet op eigen initiatief het symbool van de Vlaamse Gemeenschap overplakken, en dat ‘om een zo onpartijdig mogelijk festival te organiseren’. Nochtans nam ze vorig jaar geen aanstoot aan de Vlaamse Leeuw. (GVA, 1 sept.)
Fietsen
Hoewel Philippe Gilbert een levend uithangbord is voor de fietsliefhebbers, blijkt Wallonië toch nog altijd een flinke achterstand te hebben op het vlak van fietsgebruik. Uit cijfers van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie blijkt dat in Vlaanderen 85,8 procent van de huishoudens minstens één fiets en meestal ook meer. In Wallonië is dat net de helft (50,6 procent). In Brussel heeft net geen veertig procent van de gezinnen een fiets in huis. In totaal rijden er in België meer dan zeven miljoen fietsen.
Beurs
De stad Brussel koopt vier vijfde van het Beursgebouw op. Wat de stad met de Beurs zal doen, is een raadsel. De stad wou vooral voorkomen dat de Vlaamse Vlerick Management School (nu al in Leuven en Gent) zich in er zou vestigen. (DM, 8 sept.)
Waalse zelfstandigen
Met een eenvoudig rekensommetje kwam Alain Mouton van Trends tot de vaststelling dat er relatief meer zelfstandigen zijn ten zuiden van de taalgrens. In Vlaanderen zijn er twee keer meer zelfstandigen dan in Wallonië. Dat is logisch, want er zijn veel meer Vlamingen in België. De verhouding Vlamingen-Walen bedraagt drie op een. Wallonië heeft 239.271 zelfstandigen en Vlaanderen 547.223. In verhouding tot de bevolking zou Wallonië 182.407 zelfstandigen moeten tellen, maar het zijn er meer en dus telt Wallonië relatief meer zelfstandigen.
Vanhengelsiaanse kalender
Guy Vanhengel heeft al dan niet vrijwillig een nieuwe kalender ingevoerd. De Open Vld’er stelde in een interview op de VRT 31 september als deadline voor een bepaald dossier. Dat is zoveel als ‘met Sint-Juttemis’ of ‘als Pasen op een maandag valt’. Poogde Vanhengel zo een moeilijke vraag te omzeilen? Of was het gewoon een kleine misrekening? Voorlopig geven we hem het voordeel van de twijfel.
Linkebeek Gazastrook
In het buitenland denken sommigen al dat er in onze streek een burgeroorlog is uitgebroken, ontdekte een medewerker van Het Laatste Nieuws die een reportage zag op de Duitse openbare zender WDR. Linkebeek wordt er vergeleken met de Gazastrook. Markus Preiss, de presentator van dienst, merkt tijdens een rondrit in België op dat het er ‘op het eerste zicht vredig uitziet maar dat het eigenlijk omstreden gekoloniseerd gebied is zoals in Israël.’
Geen transfers
Tijdens de Waalse feestdag in Namen bliezen de Waalse politieke kopstukken verzamelen. De Vlaamse delegatie bestond uit onder anderen premier Yves Leterme Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans. Waals minister-president Rudy Demotte (PS) deed in zijn gelegenheidstoespraak de mededeling dat Wallonië nieuwe bevoegdheden met beide handen zou grijpen. ‘Niemand leeft graag van transfers en hulp van anderen’, stelde Demotte.
Waalse gehandicapten
Naar aanleiding van een uitspraak van Open Vld’er Karel De Gucht in een interview dat hij had met het weekblad Humo, kwam er vrij veel commotie los. De Gucht had laten verstaan dat er in België te veel gehandicapten waren. De Gucht werd voor deze gratuite uitspraak uitgemaakt voor lomp. Hij vond echter steun bij Helga Stevens van de N-VA. De politica liet weten dat De Gucht eigenlijk wel gelijk had. En Wallonië telt de helft meer gehandicapten dan Vlaanderen, gaf Stevens nog mee.
Consternatie over de taalgrens waar werd geargumenteerd dat Stevens appelen met peren vergeleek. Volgens staatssecretaris Jean-Marc Délizée (PS) zouden haar cijfers enkel slaan op de leeftijdscategorie tussen 21 en 65 jaar. Dus toch?
Categorieën |
---|
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.