JavaScript is required for this website to work.
Europa

Kosovo nog iets dichter bij EU

Theo Lansloot2/11/2015Leestijd 2 minuten

De EU sloot vorige week een stabilisatie- en associatieverdrag met Kosovo. Een opstapje om straks bij de EU te horen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Twee maand nadat Kosovo op 17 februari 2008 eenzijdig zijn onafhankelijkheid van Servië uitriep, maakte de Kosovaarse regering al duidelijk dat het nieuwe land tot de EU wilde toetreden. Zij beoogde daarvoor toen al het jaar 2015. In 2002 nam zij de euro als munt aan.

Vijf van de 28 EU-lidstaten –Cyprus,Griekenland,Roemenië, Slowakije en Spanje, elk om zijn eigen redenen – erkennen Kosovo niet als staat en staan dus de toetreding tot de EU in de weg.

Inmiddels is Kosovo erkend door de meeste Westerse landen waaronder de VS.

De grondwet van het onafhankelijke Kosovo werd op 15 juni 2008 van kracht. Die omschrijft het land ‘een onafhankelijke en soevereine staat’ en een parlementaire republiek. De EU gaf die grondwet haar zegen.

Op 8 oktober 2008 nam de Algemene Vergadering van de VN een onder meer door Servië gesteunde resolutie aan die het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om advies vroeg over de internationale rechtsgeldigheid van de onafhankelijkheidsverklaring door het Kosovaarse parlement. Het Hof oordeelde op 22 juli 2010 dat die verklaring niét strijdig is met het internationaal recht. Tien rechters waren voor en slechts vier tegen.

De eerste parlementsverkiezingen na de onafhankelijkheid vonden op 12 december 2010 plaats. Ondanks tekortkomingen, werden zij door de EU gunstig onthaald omwille van het rustige en vreedzame verloop ervan.

Vorige week, op 27 oktober, sloot de EU een stabilisatie- en associatieakkoord met Kosovo met de bedoeling dat dit in de eerste helft van 2016 van kracht wordt. Dat betekent een belangrijke stap op de weg naar toetreding tot de Europese Unie. Het akkoord vormt de basis voor een nauwe politieke en economische samenwerking in de komende jaren. Kosovo moet wel de democratische beginselen van de EU respecteren en zijn wetgeving en standaarden afstemmen op die van de Unie. In ruil krijgt het land meer handels- en investeringskansen en een mogelijke versoepeling van de visumplicht voor de Kosovaren om naar de Schengen-zone te komen. Tot 2020 ontvangt Pristina 645 miljoen euro om de toetreding tot de EU te blijven voortzetten.

 

Foto: Kosovo’s premier Isa Mustafa in maart op bezoek bij Angela Merkel. (c) Reporters

Categorieën

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties