Forum
Let’s talk about sex
Johan Bruynseraede: ‘De heersende visie op seksualiteit in vraag stellen, of toch maar gratis condooms voor de jongeren? Aan u de keuze.’
—
Johan R. Bruynseraede is gehuwd, trotse vader van drie en grootvader van drie (binnenkort vier).
Illustratiebeeld.
foto © RV
Johan Bruynseraede: ‘De heersende visie op seksualiteit in vraag stellen, of toch maar gratis condooms voor de jongeren? Aan u de keuze.’
Wie elke dag wat oppikt uit de krant, op de televisie of op het internet, krijgt een goed beeld van hoe ‘men’ denkt over seksualiteit. Recente berichtgeving over een enquête van Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, over het condoomgebruik bij Vlamingen maakt opnieuw duidelijk hoe arm de heersende visie op seksualiteit eigenlijk is.
‘We moeten het meer hebben over seksueel plezier en opwinding als we over condooms praten. Veel van de drempels rond condooms staan haaks op wat mensen waardevol vinden in seks: verbinding, loslaten en dicht bij elkaar zijn’, schrijft Sensoa.
En als Sensoa het heeft over de stijgende cijfers van seksueel overdraagbare aandoeningen en over ‘condoommoeheid’, is haar voorstel om jongeren gratis condooms te bezorgen. Het antwoord op menselijke vragen rond de zin en de waarde van seksualiteit, is dus de (gratis) condoom. Als christen heb ik gelukkig ook toegang tot andere informatie.
Losgekoppeld
Met de uitvinding van ‘de pil’ en de condoom kon seksualiteit volledig losgekoppeld worden van vruchtbaarheid. Die scheiding zorgde er ook voor dat alle soorten van seksualiteit mogelijk werden, maar de kerk behoudt een andere visie.
In 2016 schreef paus Franciscus een brief over ‘de vreugde van de liefde’, waarin hij de enorme schoonheid van de liefde in een gezin bezingt. Volledige en edelmoedige zelfgave, wederzijdse lichamelijke zelfgave, de seksuele eenwording in het huwelijk, een teken van een volledig engagement en… liefde schenkt altijd leven.
Het zijn woorden die we nergens anders meer horen, maar het zijn net deze woorden die de mens echt leven geven. Ook zijn het woorden die in schril contrast staan met de focus op (louter) seksueel plezier, opwinding en het tijdelijk ‘dicht bij elkaar zijn’ van Sensoa.
Ouders hebben het moeilijk
Sensoa weet dat ouders het moeilijk hebben om met hun kinderen over condooms te praten. Enkel over condooms? Of over seksualiteit in het algemeen?
In een andere brief van de paus, specifiek gericht aan de jongeren, schrijft hij dat ‘in een wereld die seksualiteit onophoudelijk verheerlijkt, het moeilijk is voor jongeren om een goede relatie met het eigen lichaam te behouden en affectieve relaties op een serene manier te beleven’.
Hoe kunnen ouders vandaag met hun kind praten over ‘een goede relatie met het eigen lichaam’ en over ‘affectieve relaties op een serene manier beleven’? En dat in een wereld die seksualiteit onophoudelijk verheerlijkt?
Veilig zijn, beschermen
Dat het Vlaams expertisecentrum met haar gratis condooms en toelichtingsbeleid op de scholen op de verkeerde weg zit, bevestigt paus Franciscus in zijn brief: ‘In de seksuele opvoeding richt men vaak alle aandacht op de vraag “zich te beschermen” en te kiezen voor “veilige seks”.’
‘Deze uitdrukkingen vertolken een negatieve houding tegenover de natuurlijke, procreatieve (op voortplanting gerichte, red.) bedoeling van de seksualiteit, alsof een eventueel kind een vijand is tegen wie men zich moet beschermen.’
‘Zo bevordert men een narcistische agressiviteit in plaats van een ontvankelijke houding. Het is onverantwoord jongeren uit te nodigen tot het spelen met hun lichaam en hun gevoelens, alsof ze de volwassenheid, waarden, wederzijds engagement en doelstellingen bezitten die eigen zijn aan het huwelijk’, klinkt het.
‘Op die manier worden ze aangemoedigd om een andere persoon lichtzinnig te gebruiken als object ter compensatie van de eigen tekorten en grote beperkingen.’
Sensoa bevordert volgens de paus een ‘narcistische agressiviteit’ bij de jongeren. Daarnaast vindt hij het ‘onverantwoord’ en worden jongeren aangemoedigd tot ‘lichtzinnigheid naar anderen’. Dat is niet min.
Liefde
Waar gaat het dan wel over? En waar kunnen ouders met hun kinderen dan wel over praten? ‘Het is daarentegen belangrijk jongeren gevoelig te maken voor de verschillende uitdrukkingsvormen van liefde, wederzijdse aandacht, respectvolle tederheid en zinvolle communicatie’, schrijft de paus.
‘Want dit alles bereidt hen voor op de volledige en edelmoedige zelfgave, die zich, na een publieke verbintenis, zal uitdrukken in de wederzijdse lichamelijke zelfgave. De seksuele eenwording in het huwelijk wordt zo een teken van een volledig engagement, verrijkt door alles wat eraan voorafging’, aldus Franciscus.
De heersende visie op seksualiteit in vraag stellen, of toch maar gratis condooms voor de jongeren? Aan u de keuze.
Categorieën |
---|
Personen |
---|
Johan R. Bruynseraede is gehuwd, trotse vader van drie en grootvader van drie (binnenkort vier).
Jonah Penninck (CD&V): ‘Als we het politieke circus willen ontmantelen, begint dat bij onszelf.’
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.