JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Mediaminister heeft uw hulp nodig

Strijd tegen Fake News leidt naar censuur

Pieter Bauwens6/2/2018Leestijd 3 minuten
Minister van media Sven Gatz als president van de VS in het Oval Office.

Minister van media Sven Gatz als president van de VS in het Oval Office.

foto © Kabinet media

Minister van media Sven Gatz roept een burgerkabinet media samen. Hij wil de mening van de burgers kennen over media en hoe de wetgeving moet omgaan met het veranderende medialandschap. Een kolfje naar de hand van lezers van Doorbraak.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het was even schrikken toen Vlaams minister van Media Sven Gatz op Facebook en zowat overal op het net verscheen als president van de Verenigde Staten. In een kort filmpje (duidelijk getrukeerd) legde hij de eed als president af en ondertekende hij in het Oval Office van het Witte Huis zijn eerste beslissingen. Het moest een duidelijk voorbeeld zijn van nepnieuws of gemanipuleerd nieuws. Maar het filmpje roept in werkelijkheid op om deel te nemen aan het Burgerkabinet van de minister over Media. En toen werd het pas echt interessant.

Burgerkabinet Media

Minister Sven Gatz noemde het filmpje ‘een knipoog naar het debat rond fake news waar vandaag de dag erg veel om te doen is.’ Het moet de aandacht trekken – bij ons is dat alvast gelukt – op de start van het nieuwe ‘Burgerkabinet Media’. Dat is een leuke manier om te zeggen dat hij een vorm van burgerinspraak wil over Media. U mag de minister laten weten hoe u zich in de fel gewijzigde mediawereld van vandaag informeert en wat er beter kan. Wij gaan er op de redactie van uit dat de lezers van Doorbraak daar heel geschikt voor zijn.

De politiek en de mainstream media hebben het moeilijk. De wereld zoals ze die kennen is in sneltempo achterhaald. Het lukt niet meer zoals vroeger de nieuwsstroom te controleren in het kleine clubje van ‘ons kent ons’.

De minister vat zijn visie kort samen. ‘De opkomst van het internet en de sociale media hebben de manier waarop we informatie beleven en consumeren drastisch gewijzigd. Vlaanderen en Brussel zijn terechtgekomen in een wereld waarin overal permanent nieuws wordt gemaakt en verdeeld en waarin ook iedereen een potentiële nieuwsmaker is geworden, al was het maar van zijn eigen belevenissen. In de gigantische hoeveelheid nieuws proberen ook professionele nieuwsmakers zich staande te houden en is heel wat nieuws ook onbetrouwbaar of zelfs vals geworden.’

Nieuwe censuur

Ondertussen hebben we gezien hoe er in Duitsland en Frankrijk wetten en debatten ontstaan die een de facto censuur organiseren door sociale media strafbaar te maken voor het verspreiden ‘duidelijk wetsovertredende’ berichten. Een klacht is genoeg. Geen rechter, geen onderzoek. Een klacht en een monsterboete van vijf tot vijftig miljoen euro en de vrije meningsuiting is wijlen. In Duitsland vallen sociale netwerken en mediawebsites met meer dan twee miljoen leden onder die wet. Niemand vraagt zich blijkbaar af wat het ergste is, fake news of censuur uitbesteden aan privéfirma’s zoals Google en Facebook. Terwijl ook zelden vragen gesteld worden over de manipulatie van wat wij als nieuws te zien krijgen door de algoritmes van diezelfde Google en facebook.

We hebben wetten. Wat strafbaar is, is dat ook op het internet. Wie een strafbaar feit pleegt moet vervolgd worden. Maar een vorm van censuur zoals in Duitsland is een brug te ver en als het regent in Berlijn…

Betrouwbare informatie

En net dat zal het onderwerp zijn van het burgerkabinet. ‘Hoe kunnen mensen zich vandaag op een betrouwbare manier informeren en wat vinden ze daarbij belangrijk?’ Daarnaast komen ook ‘de rol van journalisten, vals nieuws (fake news), gratis informatie enz.’ aan bod. Allemaal kolfjes naar de hand van de Doorbraak-lezer.

De minister organiseert zijn Burgerkabinet in twee fasen. ‘Eerst is er een voortraject met een online platform en mini-Burgerkabinetten. In deze eerste fase zijn er ook drie online paneldebatten, waarbij op gerichte tijdstippen een subthema wordt uitgediept. Zo’n eerste paneldebat over fake news zal plaats vinden op 8 februari. De tweede fase bestaat, zoals in de vorige edities, uit een fysieke bijeenkomst met 150 deelnemers in het Vlaams Parlement, op 21 april.’

Allen daarheen

Beter dan u op 21 april te ergeren over de uitkomst van het burgerkabinet, kan u zich engageren en uw woordje meespreken. Wil u censuur op Duitse leest in Vlaanderen tegengaan, rep u dan naar het Burgerkabinet Media. Iedereen die interesse heeft kan zijn of haar ideeën na registratie delen via www.burgerkabinet.be. Het online platform zal beschikbaar zijn tot en met 7 april. Nadien worden 150 deelnemers van het discussieplatform uitgenodigd om op 21 april in het Vlaams Parlement te discussiëren over beleidsaanbevelingen.

Aan het werk!

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties